КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Фестивал „Ћирилицом“: Поетско вече Љубивоја Ршумовића
У недјељу, 26. августа у 21 сат, у оквиру Фестивала књижевности „Ћирилицом“ одржано је поетско вече Љубивоја Ршумовића.
Љубивоје Ршумовић је југословенски и српски пјесник и књижевник. Рођен је 3. јула 1939. године у златиборском селу Љубиш. Живи и ради на релацији Београд – Бачевци.
Ршумовић је поред Душана Радовића један од најзначајнијих дјечјих писаца на овим просторима. Објавио је више од осамдесет књига, а његове пјесме пјевале су многе генерације. Радио је и на радију и телевизији, а емисија „Фазони и форе“ доживјела је 142 епизоде.
Када је дипломирао, запослио се у редакцији програма за дјецу Радио Београда. Уређивао је емисије „Уторак вече – ма шта ми рече“, „Суботом у два“, „Весели уторак“ и у сваку од њих уграђивао је свој богат литерарни таленат. У његовим дјелима се већ тада осјетио утицај Змаја, Душка Радовића и Џона Лока. Три године касније прешао је на Телевизију Београд. Уређивао је и водио серије „Двоглед“, „Хиљаду зашто“ и „Хајде да растемо“. Током рада на телевизији написао је, водио и изрежирао преко шестсто емисија, а свакако најпопуларнија међу њима „Фазони и Форе“ снимљена је у 142 епизоде. Осим дјечјих емисија, снимао је и документарне серије. Једна од њих „Дијагонале – приче о људима и наравима“ била је веома успјешна. Од 1986. до 2002. године био је директор Позоришта „Бошко Буха“. Одатле је отишао у пензију, али није престао да пише и објављује пјесме за дјецу. Предсједник је Културно просвјетне заједнице Србије и један од оснивача и члан Управног одбора Задужбине Доситеја Обрадовића. Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. године предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности.
Љубивоје Ршумовић је до сада објавио више од осамдесет књига, и то углавном за дјецу. Најпознатије међу њима су „Ма шта ми рече“, „Причанка“, „Певанка“, „Још нам само але фале“, „Вести из несвести“, „Невидљива птица“, „Домовина се брани лепотом“, „Опасан сведок“, „Три чвора на трепавици“ и многе друге. Поједина његова дјела извођена су и позоришту, а најпознатије представе су „Шума која хода“, „Невидљива птица“, „Баба рога“, „Успавана лепотица“, „Рокенрол за децу“, „У цара Тројана козије уши“, „Снежана и седам патуљака“, „Ау што је школа згодна“ и друге. Љубивоје Ршумовић је аутор три уџбеника за основну школу.
Његове пјесме изводи дечји хол „Колибри“. Ршумовић је један од најважнијих и најнаграђиванијих дјечјих песника 20. и 21. вијека. Током шездесет година дуге каријере освојио је многе престижне књижевне награде.

Погледајте више на: https://www.in4s.net/festival-cirilicom-magicno-vece-ljubivoja-rsumovica/; http://butua.com/izvjestaji-reportaze/festival-cirilicom-magicno-vece-ljubivoja-rsumovica/
©Народна библиотека Будве 2018