КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Фестивал „Ћирилицом“: Забрана ћирилице у доба аустроугарске окупације и српска књижевност
У оквиру књижевног фестивала „Ћирилицом”, на тргу између цркава у Старом будванском граду, синоћ је одржано предавање проф. др Стојана Ђорђића на тему: Забрана ћирилице у доба аустроугарске окупације и српска књижевност.
„Аустроугарска је, као тадашња свјетска империја, наступала са идеологијом да је свим народима боље у тој царевини, јер ће им она омогућити напредак, него да живе сами, да ће свима донијети културу, цивилизацију и напредак. Тај политички програм је у начелу оствариван. Имате у Боки и данас, грађевине из доба Аустро Угарске“, казао је на предавању у оквиру књижевног фестивала „Ћирилицом”, на тргу између цркава у Старом будванском граду, проф. др Стојан Ђорђић.
„У склопу те идеологије и политике“, казао је он, „Аустроугарска је дозвољавала свим народима културну аутономију, па и Србима, па и српско писмо ћирилицу. Али, када је почео рат 1914. године, када је Аустроугарска окупирала Србију, онда је забранила ћирилицу и у Србији у Аустроугарској. Ако питате зашто, јер ћирилица није пушка, већ писмо, цивилизација култура, онда нема рационалног објашњења. Ипак, онај који хоће да буде број 1. и када крене да дође до тог циља, а неко му стане на пут, онда он одступа и од свог начела, и у овом случају забрањује цирилицу и укида могућност Србима да пишу својим писмом. То се чини из ирационалних разлога, како би опчинио и онемогућио свог противника, који му је стао на пут.“
Професор Ђорђић је књижевни критичар, историчар и теоретичар књижевности и универзитетски професор. Докторирао је на тези: „Перцепција књижевног дјела Ива Андрића у Француској”.
Радио је као лектор на Сорбони у Паризу, а на факултетима у Србији предаје српску књижевност XX вијека. Објавио је на десетине студија и већи број књига.
Погледајте више на: https://www.in4s.net/festival-cirilicom-austrougarska-zabranjivala-cirilicu/; http://butua.com/izvjestaji-reportaze/festival-cirilicom-predavanje-prof-dr-stojana-dordica/
©Народна библиотека Будве 2018