КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција збирке поезије “Дланови” Соње Томовић Шундић
У организацији Народне библиотеке Будве у понедјељак од 19 сати одржана је промоција збирке поезије „Дланови” Соње Томовић Шундић. На промоцији у Библиотеци говорили су мр Наталија Ђалетић уредница и изавач новоосноване изавачке куће Бока Ф, затим новинар Вања Ковачевић и ауторка. Стихове из збирке Дланови читала је Марија Јелић.
Соња Томовић Шундић је филозоф, естетичар, антрополог и универзитетски професор. Након 15 објављених књига, „Дланови“ су прва књига поезије.
Мр Наталија Ђалетић, уредница и рецензенткиња овог издања истакла је да нас ауторкина поетика уводи у невјероватна узбуђења живљења овдје и сад: „Када будете читали поезију, читаћете ритам, а ритам јесте суштина поезије, читаћете метар, читаћете интонацију, читаћете посебну атмосферу, читаћете невјероватан пјеснички сензибилитет који провијава од прве до посљедње пјесме у овој збирци; значи то је колоплет тема, промишлања, догађања, читаћете једно животворно постојање човјека у овом свијету”.
За новинара Вању Ковачевића, „Дланови“ имају чудотворну моћ. Они су посљедица плодног стваралаштва, пуне интелектуалне зрелости и промишљања темељних категорија свијета и човјековог постојања. Он сматра да суштина њеног пјевања није у уобличавању емоција, већ у снази ријечи, те да је ријеч је бескрајни простор из којега је и човјек изникао.“Она захваљујући поезији путује по најбескрајнијем од свих свјетова, по нама самима нудећи нам зачуђујућа пространства духа и свјетове стварније од стварности коју живимо. Путујући кроз предјеле људске мисли пјесникиња нам јасно саопштава да је важан циљ, али да је важније путовање. А на том путовању срешћете људе који су се клели да сањају на 24 језика, оне који су схватили да сунце јаче сија у нама него на било којем другом мјесту на чудне и чудесне који су пренијели причу о капиларима краљице Белкисе,,на понижене, горде, увријеђене… Њену поезију, препуну емоција са једне и значења са друге стране, настањују Ане, Митје, Аљоше, Смердјакови, тајновидци, пророци, јуродиви, прокажени, хуље, они који су због љубави и Бога пљунули на све. А поготово на себе. Али што је важније, у њеној поезији пронаћи ћете звук, синкопу, дрхтај, јер она неријетко успијева да пјесму претвори у поезију. А то није ни мало, ни лако.”
Ауторка пјесничке збирке „Дланови“, Соња Томовић Шундић, обратила се ријечима: „Пјесма настаје као чисто осјећање, нема пјесме док дубоко не осјетите, не проживите неко искуство и онда је пјесма у ствари траг тог искуства, пјесма му даје мјеру, пјесма биљежи то искуство и ја сам дубоко захвална на томе што сам и људе и догађаје и искуства и доживљаје и све оно што је прошло кроз моје нерве, кроз моју крв успјела да поетски забиљежим, а колико ће то бити снажно зависиће од тога колико сам ја успјела пјесмама да пренесем енергију својим слушаоцима, јер пјесме нема без те унутрашње, вербалне енергије језика без ритма, без слике, без симбола, који се некако просто оваплоћују на тај начин што постоји та најфинија синергија између онога ко говори, између саме пјесме и слушаоца…”
„Моји „Дланови“ су оспољени дио мојих душевних искустава, пријемник, метафора, свједоче о томе колико дубоке се отискује свијет у наше тијело, дух и ум” – прокоментарисала је професорица Томовић Шундић симболику наслова њене нове књиге. Шест поглавља представљају пут од имагинације времена до обистињавања истине уз изврсне стиховне референце на Његоша, Борхеса, Лубарду, Ел Грека…
На крају, закључићемо изводом из приказа Вање Ковачевића: „Соња Томовић Шундић својом поезијом ритам и дрхтај бесконачних питања претвара у нашу судбину, а судбину у усуд простора на којем постојимо и опстајемо. Притом не тражећи смисао у бесконачном, већ у пролазном, у смртном, у сусрету и храбром одласку ка Непознатом надолазећем”.
Издавачка кућа Бока Ф излази на сцену библиотеком Изабета Ерико Црнојевић, која ће говорити поетским гласом савремених пјесника. Први глас којим Изабета проговара, и први поетски свијет јесте глас чудесне пјесникиње Соње Томовић Шундић. Намјера Боке Ф као издавача јесте да квалитет написаног буде основно мјерило по којем ће се књиге публиковати.

Аналитика
CDM
©Народна библиотека Будве 2018