КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција 12. броја часописа Круг младих и округли сто о болестима зависности
Поводом промоције 12. броја часописа Круг младих, протеклог викенда у Народној библиотеци у Будви, одржан је округли сто „Болести зависности и млади у Црној Гори, имамо ли разлога за забринутост?“ у организацији Народне библиотеке Будве и НВО Седма сила младих.
Учесници округлог стола били су Дијана Милошевић психолог у ЈУ „Какарицка гора“, Јован Дашић сарадник на јавно-здравственим програмима у НВО Јувентас, Отац Блажо Божовић магистар богословских наука и представник Терапеутске заједнице ,,Земља Живих“ при Митрополији црногорско-приморској и Јелена Станић чланица редакције Круг младих.
Учесници округлог стола сагласни су да је у Црној Гори све више младих конзумената психоактивних супстанци, те да је одговорност на друштву које им не пружа адекватне системе подршке за прелазак у одрасло доба. Они су истакли су да су пропусти свуда присутни, почев од породице али и институција које су задужене за здравље и образовање младих, као и да је потребна системска и заједничка акција у циљу рјешавања постојећих проблема.
Јован Дашић је казао да у Црној Гори не постоје развијени сервиси подршке младима, нарочито према онима који имају искуста са психоактивним супстанцама, те да је комплетан систем заказао у домену превенције. Он је истакао да немамо програме намијењене младима и да психолошко-педагошке службе у школама као и савјетовалишта за младе при домовима здравља не раде свој посао.
Према његовим ријечима, истраживања о здрављу младих и њиховим навикама која је Јувентас недавно спровео међу ученицима првог, другог и трећег разреда 41 средње школе у 16 црногорских општина на узорку од 2.371 ученика и ученице, показала су да је 7,8 осто младих имало искуства са неком од психоактивних супстанци, као и да је 51,6 одсто испитаника навело да познаје неког из себи блиског окружења ко користи дроге.
„Ово истраживање показало је да је свега 0,4 одсто младих посјетило неко савјетовалиште, а да 98 одсто младих уопште не зна да таква савјетовалишта постоје, као и да је евидентно да све више младих у Црној Гори узраста од 13 до 15 година имају искуства са наркотицима, а да притом не постоји ни један адекватан сервис који би им пружио подршку“, казао је Дашић.
Он је додао да систем реагује само онда када понашање младих постане криминогено и када наступе озбиљни проблеми и да лично види рјешење у јачању превентивних и третманских служби.
Дашић је навео поражавајуће податке Управе полиције да је све већи број малољетника који се баве продајом и конзумацијом дрога, те да су наркотици доступни чак и ученицима основних школа, као и то да постоје школе у Подгорици гдје се наркотици продају ученицима.
Дијана Милошевић је истакла да сматра да су болести зависности глобални проблем са којим се суочавају све земље у свијету па међу њима и Црна Гора. Она је додала да статистички подаци показују да све више младих људи у Црној Гори долази у контакт са психоактивним супстанцама и да се узрасна граница првог конзумирања спушта на све ниже узрасте.
Како је казала, запосленима у Јавној установи за смјештај, рехабилитацију и ресоцијализацију корисника психоактивних супстанци „Какарицка гора“ могу да се обрате за помоћ све пунољетне особе, али да се за помоћ најчесће обраћају вишегодишњи конзументи који су „дотакли дно“ личног пропадања.
Она је нагласила да све институције, заједничким ангажовањем треба да допринесу превенцији и спрјечавању младих да дођу у контакт са психоактивним супстанцама, те да им помогну да проблеме са којима се суочавају рјешавају на здрав начин.
Милошевић је истакла да превенција не значи само упознавање са болестима зависности, већ прије свега развијање социјалних вјештина дјеце и младих, као и развијање добрих породичних односа. Како је казала, породица је прво мјесто гдје дјеца стичу знања и упознају свијет око њих.
Отац Блажо Божовић се захвалио организаторима што су окупили представнике до јуче неспојивих занимања, да кроз разговор покушају доћи до заједничког рјешења.
Он је нагласио да је цивилизација доживјела дебакл, да смо девалвирали као људи, као појединци и као друштво, и да то није случај само у Црној Гори већ и шире у региону.
„Код нас у цркву долазе људи и траже помоћ за дјецу која са 5 година не причају. То нам указује да је проблем прије свега у породици. Мобилни телефони су постали „најефтинија бебиситерка“ која код дјеце развија мајмунску интелигенцију. Уз помоћ телефона, телевизије и социјалних мрежа правимо од дјеце инвалиде” - казао је отац Божовић.
Он је позвао родитеље да удаље дјецу од мобилних телефона и да их кроз цркву, пост и молитву уче динамици свог духовног бића, дајући им добар лични примјер.
„Агностицизам који је данас модеран доводи људе у ситуацију да не знају одакле су кренули, гдје су, ни куда иду. На нама је да заједно са државним институцијама и невладиним сектором освијестимо проблеме и позабавимо се нашом дјецом, школом, породицом и црквом“, казао је отац Божовић.
Јелена Станић чланица редакције Круга младих, истакла је да је као младу особу истински боли када види колико се младих људи налази у овом проблему. Она је казала да је међу омладином много оних који су конзументи психоактивних супстанци, те да је некада мислила да су амерички градови мјеста у којима се у сваком кварту може осјетити мирис марихуане, али да смо данас на жалост свједоци да су и наша дворишта постала таква мјеста.
Крсто Вуковић професор социологије у Средњој мјешовитој школи „Данило Киш“ , осврнуо се на излагање Јована Дашића, уз коментар да се не слаже са оштрим квалификацијама на рачун педагошких служби у школама, које према његовим ријечима не раде свој посао. Он је поставио питање валидности спроведених истраживања, и додао да би се са таквим подацима који се износе у јавност требало бити опрезнији.
„Ако су те информације тачне, онда бисмо под хитно требали нешто организовати, неку ванредну, кризну групу, нарочито према влади и министарствима. Ако је неко јавно позван на одговорност онда та информација треба да иде код конкретних људи и институција и да након адекватног мониторинга буде саопштено да ли се ту нешто промијенило. Овакви проблеми могу се рјешавати на другачији начин, сва ова истраживања и напори треба да буду корелисани са иницијативама до краја а не на нивоу популистичког дјеловања. У супротном ви имате сервисни карактер“ казао је Вуковић.
Он се осврнуо и на питање породице која у овим тешким економским и друштвеним околностима чини доста тога да младима обезбиједи услове за живот и школовање, али да је чињеница је да је брак као институција у кризи.
Дашић је на коментаре професора Вуковића одговорио да се не слаже са тим да су истраживања спорна, те да иза података које су изнијели у јавност стоји озбиљан рад и методологија која гарантује њихову валидност.
Часопис „Круг младих“ издаје НВО „Седма сила младих“ која у сарадњи са Народном библиотеком Будве организује радионице новинарског и креативног писања. Дванаести број часописа подржан је од стране Општине Будва и других јавних предузећа и фирми.

Дан
©Народна библиотека Будве 2018