КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Фестивал писаца СО И МОРЕ
У организацији Народне библиотеке Будве током викенда, 29. и 30. марта одржао се први Фестивал писаца „Со и море” који окупља ствараоце из Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине. Сви програми су се одвијали у Старом граду на Тргу палми код конобе Ферал, а Фестивал је музички праћен наступом будванских бендова Refugee Jesus & Apostles и Marko & Jack Lupino.
Другог фестивалског дана, у суботу, 30. марта са почетком у 18 часова на програму је био округли сто са темом „Интернет и књижевност" о којој су своја гледишта изнијели писци: Пиетра вон Тилен, Сенка Марић и Горан Стојичић. У 19.15 на програму Фестивала био је разговор са писцем Ђорђем Греговићем , аутором два романа о једном човјеку и једном граду: Гранде Дормидор (1999) и Хистерије Београда (2003, 2019), као и прича које се налазе у многим књижевним часописима. Из БиХ на фестивал „Со и море“ одазвала се списатељица и књижевна преводитељица Сенка Марић са којом смо разговарали од 20 часова. Пише поезију, прозу и есејистику, а ауторка је сљедећих наслова: Одавде до нигдје(1997), То су само ријечи (2005), До смрти наредне(2016) и Кинтсуги тијела(2018). Представљање писаца завршили смо разговором са Владом Арсићем, аутором из Србије. Арсић је дугогодишњи уредник и новинар у бројним листовима и часописима. Аутор је публицистичке књиге Лопатање ђавола (2010) и романа Изгубљене у магли (2012), Армагедон (2014), Бродолом (2014), Кад звона занеме (2016), Ноћ архангела (2016) и Невиђена Србија (2019). Роман „Кад звона занеме“ сврстан је међу десет најчитанијих књига у мрежи свих библиотека Народне библиотеке Србије у 2017. години.
Завршетак дводневног Фестивала писаца „Со и море” означио је наступ будванског бенда Marko & Jack Lupino.Фестивал писаца „Со и море" је пројекат настао по угледу на сличне европске фестивале мањег формата. Први будвански Фестивал писаца ће, на Тргу палми у Старом граду код конобе Ферал, током два дана угостити и представити будванској и широј јавности домаће и ствараоце регионалне књижевне сцене. Један од циљева је популаризација савремене књижевности, интеракција публике и писаца, али и публике и књижевности у циљу подстицања читања савремених књижевних остварења.Прочитајте више на:

ANTENA M

Погледајте видео:


Разговор са Пиетром вон Тилен:Разговор са Александром Мрдаком:Влада Арсић на фестивалу:
Разговор са Јеленом Ћусловић:Разговор са Сенком Марић:
Више снимака са Фестивала можете погледати на нашем каналу Narodna biblioteka Budve
©Народна библиотека Будве 2018