КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција 13. броја часописа КРУГ МЛАДИХ
Протеклог викенда у Народној библиотеци Будве промовисан је 13. број часописа Kруг младих у организацији Народне библиотеке Будве и НВО Седма сила младих. Бројна публика није крила одушевљење занимљивим и едукативним програмом и новим бројем часописа који постаје све богатији и садржајнији.
Промоцију 13. броја часописа чинила су три сегмента: у првом дијелу приказана је емисија о невладиној организацији „Седма сила младих“ и часопису „Kруг младих“, која је недавно емитована на телевизији Црне Горе.


Након тога на велико одушевљење публике, изведен је „перформанс“ којим су кроз умјетност приказали како настаје часопис, којим темама се баве, чему посвећују пажњу и на шта желе да утичу.
У музичком дијелу програма наступила је млада талентована умјетница из Подгорице Бранка Зечевић, коју због раскошног гласа зову другим именом „вила црногорска“. Публика је била одушевљена снагом Бранкиног гласа и емоцијама које изазива код слушалаца.
Зорица Раденовић, уредница часописа Kруг младих и предсједница НВО „Седма сила младих“, казала је да је поносна на све чланове редакције који су претходне три године стварали и промовисали часопис. Она је нагласила да су то млади људи који су уз много љубави и ентузијазма покренули нови талас омладинског активизма у Будви и шире. Kако је истакла „Седма сила младих“ је за три године направила велики помак, константно унапријеђујући положај младих у локалној заједници кроз едукацију и промоцију правих вриједности. Она је истакла да су их до сада на том путу подржавале локалне јавне институције, предузећа, Општина Будва и Министарство Спорта и младих Црне Горе.
Раденовић сматра да су млади у Будви донекле „пробуђени“ али да им је потребна константна мотивација и подстицање на активизам. Kако је казала, и даље су ријетке самоиницијативе младих, којим би показали спремност да се залажу за своје интересе, бољи положај у друштву и спремност да допринесу општем добру. Она је оцијенила да углавном преовлађују акције које им други сугеришу и подржавају их у њиховој реализацији, што је доказ да морамо још много тога да урадимо на развијању свијести о значају и улози омладинског акривизма.
Милош Борета, члан редакције Kруг младих, казао је да је дирнут искреним и топлим емоцијама које је током промоције осјећао од стране публике.
„То је најљепша награда за све урађено и сјајан подстријек за нове изазове. Иако смо били у затвореном простору, сунце се пробило до нас и украсило програм који смо пажљиво припремали“, казао је Борета и додао са је сигуран да ће документарац о Kругу младих, перформанс и музички наступ Бранке Зечевић задуго остати у сјећању свих посјетилаца.
Татјана Ђуровић, чланица редакције и дописница Kруга младих из Пљеваља, први пут присуствовала је промоцији и била видно одушевљена оним што је имала прилику да види и чује. Она је казала да јој се нарочито допало што су се млади окупили око сјајне идеје која има циљ да створи нешто вриједно. Нарочито је срећна што у Kругу младих постоји позитивна енергија која их мотивише да стварају чак и онда када мисле да то не умију и да немају талента, те да је то нарочито важно у данашње вријеме када млади углавно проводе вријеме на друштвеним мрежама, занемарујући таленте које имају и које нијесу у прилици да развијају.
О промоцији коју је уљепшала својим музичким наступом имала је само ријечи хвале и Бранка Зечевић. Она је казала да је уживала у дивној и пријатној атмосфери која ју је мотивисала и на будућу сарадњу.
Седма сила младих основана је 2015. године као невладина организација са сједиштем у Будви. Током досадашњег рада објавили су 13. бројева часописа „Kруг младих”, основали истоимени портал, организовали бројне културне догађаје, панеле, дискусије, хуманитарне акције. Већ три године у сарадњи са ЈУ Народна библиотека Будве успјешно организују бесплатне радионице новинарског и креативног писања, бројне културне догађаје, промоције, округле столове, панеле и хуманитарне акције.
Пријатељи 13. броја часописа су Општина Будва, локалне јавне институције и предузећа.©Народна библиотека Будве 2018