КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Народна библиотека Будве обиљежила „Свјетски дан књиге и ауторских права“


Народна библиотека Будве је претходних година разноврсним програмима у Библиотеци била дио пројекта „Ноћ књиге“. И ове године на начин како је то једино могуће, празник књиге обиљежили смо виртуелно, под слоганом „С књигом ниси изолован!“ Током дана, 23. априла на фeјсбук страници Библиотеке нашли су се занимљиви видео записи наших аутора. Наиме, неки од аутора којима је Библиотека издавач, препоручили су књиге и поручили зашто је важно читати, а неки су овом пригодом подијелили и дјелић свога стваралаштва.
Ауторка, мр Божена Јелушић честитала је Свјетски дан књиге уз метафору Насима Талеба која говори о ћурки коју људи хиљаду дана хране и она вјерује да су јој они најбољи пријатељи све до хиљаду и првог дана када је закољу за Дан захвалности. Она је поручила: „Ако књижевност и књига не могу спасити свијет, књига може помоћи да се човјек хиљаду и првог дана не осјећа као ћурка из Талебове метафоре”.
Професор и пјесник Крсто Вуковић препоручио је књиге занимљивих наслова, „у којима можете наћи извјесне одговоре на новопостављене ребусе модерног друштва.“ Он је издвојио књигу „Изгубљена уметност размишљања“ Нила Нидлија „за љубитеље модерне психологије, студенте заинтересоване за академски раст и лични развој“, затим књигу Чарлса Тејлора „Болест модерног доба” уз препоруку да се обрати пажња на синтагму „гвоздени кавез гдје се могу утврдити паралеле са временом у којем се налазимо” и на крају књигу бразилског филозофа Лорана де Ситера „Наркокапитализам” у којој се „између осталог говори о компарацији тзв. јучерашњих и садашњих владара који обожавају да инструментализују страх зарад политичког профита и тиме да ојачавају позиције моћи.”
У славу књиге професорица и књижевница Зорица Јоксимовић прочитала је кратак и пригодан одломак из књиге „Поетика сањарије” Гастона Башлара.
Уважени др Мирослав Лукетић који сваки наш догађај на којем учествује и којем присуствује, сем што од њега сазнамо одмах, без трагања, све што не знамо или смо заборавили, јер је он Човјек-енциклопедија знања - сваки догађај оплемени пјесмом, па је и празник књиге честитао пјесмом.
Двјема духовитим кратким пјесмама које баштине народно језичко благо и чувају га од заборава, Свјетски дан књиге честитала је наша умјетница, графичка дизајнерка, дјечија пјесникиња и поетеса Сандра Ђурбузовић.
Поводом Свјетског дана књиге и ауторских права обратио се предсједник Савјета ЈУ Народна библиотека Будва и наш аутор, др Предраг Зеновић. Он није само предсједник Савјета, већ свесрдно и посвећено учествује и даје допринос реализацији програма Библиотеке. Зеновић је поменуо велику улогу у издаваштву коју је Народна библиотека Будве остварила претходних година и подсјетио да су у питању будвански аутори и будванске теме, „дакле завичајна библиотека на којој је наша установа јако пуно радила у претходних неколико година, а велики дио те грађе је дигитализован и као такав може се наћи у оквиру дигиталне библиотеке наше установе која је доступна свима путем интернета (https://digital.nbbd.me) и вјерујемо да ћете у тим издањима, на која смо ми поносни, наћи нешто што ће вам бити интересантно у овом времену и периоду изолације. Вјерујем да књига у овој ситуацији може бити добар саговорник, да књига можда и крије неке одговоре на питања и проблем пред којима нас вријеме у које смо се нашли поставља, зато вјерујем да овај датум треба да нас подсјети на то колико је књига важна за човјека, човјечанство и човјечност” – поручио је др Предраг Зеновић уз жељу да се што прије вратимо редовним активностима и да Библиотека отвори своја врата за публику.
Препоруку за читање понудио је и књижевник Ђорђе В. Греговић. На његовој листи су се нашли сљедећи наслови: ратни роман „Патологије” Захара Прилепина, који је по његовој оцјени написан из другачије перспективе и дјелује као документарни филм, затим збирку прича редитеља Паола Сорентина „Неважне тачке гледишта” и „Приручник за мале авантуристе” јер потребу да буде авантуриста, како је истакао, осјећа и сада, а овог пута има и другара за то. На крају видео обраћања он је поручио: „Читајте књиге, будите бољи људи.”
Редовни посјетилац свих програма у Библиотеци и учесник, драматург и пјесник Милош Борета честитао је Свјетски дан књиге и ауторских права уз цитат из романа „Бијеле ноћи“ Достојевског.
Поезијом из нове збирке „Карневал у амниону”, чији је издавач Народна библиотека Будве, празник књиге честитала је модераторка програма у Библиотеци, Станка Станојевић.
За крај програма обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права, на фејсбук страници Библиотеке постављен је филм „155 година трајања Народне библиотеке Будве”.


©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740