КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Четврти фестивал „Ћирилицом“ одржан онлајн
Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе у протекле четири године реализовали су три књижевна фестивала Ћирилицом, гдје су представљена најзначајнија имена из свијета књижевности и писмености која у свом стваралаштву баштине ћирилично писмо. Фестивал “Ћирилицом“ издвојио се протеклих година као значајан мултимедијални, мултидисциплинарни и међународни фестивал посвећен ћириличној култури и писмености. Како ове године нисмо били у могућности да организујемо планирани четврти фестивал, а надајући се да ћемо ипак успјети, одлучили смо да то урадимо онлајн.
Наша иницијатива и пројекат „Ћирилицом”, од самог почетка, од 2017. када је одржан први Фестивал, имају за циљ да допринесу покушајима да ћирилица буде равноправна, да се на ћирилицу не гледа као на израз неког екстремистичког културног пројекта, већ напротив. Има много смисла да се у ћирилици препозна позив на толеранцију и на добронамјерност. Поштујемо народе који имају латиницу као писмо своје знаковне културе, али наш народ, ако жели да има истинску будућност, он је не може имати без ћирилице.
Овог децембра на Фестивалу су учествовали пјесници: Ирина Каваљова (Русија), Мирко Вуковић (Република Српска), Љубица Рајкић (Румунија), Вера Хорват (Србија), Иван Белокрилов (Русија), Сергеј Гловјук (Русија), Зоран Костић (Република Српска), Дарија Белокрилова (Италија), Милутин Мићовић (Црна Гора), Радомир Уљаревић (Црна Гора) и Станка Рађеновић Станојевић (Црна Гора). Такође, прочитани су и прозни записи књижевника Слободана Владушића(Србија) и Енеса Халиловића(Србија) који нису били у могућности да се укључе на овај начин. Обиљежавање Фестивала завршили смо пјесмом „Византијско појање“ младог, даровитог појца Драгана Олариуа, коју је отпјевао за учеснике тиме дајући допринос Фестивалу.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740