KULTURNI PROGRAMI
Četvrti festival „Ćirilicom“ održan onlajn
Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u protekle četiri godine realizovali su tri književna festivala Ćirilicom, gdje su predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. Festival “Ćirilicom“ izdvojio se proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti. Kako ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo planirani četvrti festival, a nadajući se da ćemo ipak uspjeti, odlučili smo da to uradimo onlajn.
Naša inicijativa i projekat „Ćirilicom”, od samog početka, od 2017. kada je održan prvi Festival, imaju za cilj da doprinesu pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, da se na ćirilicu ne gleda kao na izraz nekog ekstremističkog kulturnog projekta, već naprotiv. Ima mnogo smisla da se u ćirilici prepozna poziv na toleranciju i na dobronamjernost. Poštujemo narode koji imaju latinicu kao pismo svoje znakovne kulture, ali naš narod, ako želi da ima istinsku budućnost, on je ne može imati bez ćirilice.
Ovog decembra na Festivalu su učestvovali pjesnici: Irina Kavaljova (Rusija), Mirko Vuković (Republika Srpska), Ljubica Rajkić (Rumunija), Vera Horvat (Srbija), Ivan Belokrilov (Rusija), Sergej Glovjuk (Rusija), Zoran Kostić (Republika Srpska), Darija Belokrilova (Italija), Milutin Mićović (Crna Gora), Radomir Uljarević (Crna Gora) i Stanka Rađenović Stanojević (Crna Gora). Takođe, pročitani su i prozni zapisi književnika Slobodana Vladušića(Srbija) i Enesa Halilovića(Srbija) koji nisu bili u mogućnosti da se uključe na ovaj način. Obilježavanje Festivala završili smo pjesmom „Vizantijsko pojanje“ mladog, darovitog pojca Dragana Olariua, koju je otpjevao za učesnike time dajući doprinos Festivalu.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740