КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Пројекат ДИГИТАЛНИ ПОГОН
У оквиру сарадње ЈУ Народна библиотека Будва и НВО ′′ Библиотека плус ′′ из Београда, од 31. маја до 6. јуна ове године, учесници пројекта ′′ Дигитални погон ′′ бораве у Будви. То је највећи пројекат у области развоја медијске и информационе писмености уз подршку делегације Европске уније у Србији, а носиоци активности су два цивилна друштва организације које су у протеклих петнаест година препознате по свом раду у овој области.
Основни циљ ′′ Дигиталног погона ′′ је увођење праксе медијске и информационе писмености у постојеће системе основног и средњег образовања, као облик функционалне писмености грађана и грађанки у демократском друштву 21. века. Пројекат се бави и развијањем критичке свести ученика и развијањем креативности и интерактивности у школама. Током трогодишњег пројекта укључено је 1000 просветних радника и 20 библиотекара из 20 основних и средњих школа. Након стручних семинара, Фестивала креативних вештина, летњих кампова за наставнике и ученике, пројекат се завршава студијском посјетом Црној Гори.
Група од 15 библиотекара и наставника посјетиће Факултет драмских умјетности на Цетињу, библиотеку Поморске школе у Котору, Универзитет у Доњој Горици, Факултет политичких наука, Филмски центар Црне Горе и Институт за медије у Подгорица. Теме разговора са црногорским стручњацима биће: медијска култура у Црној Гори, пројекти намењени школским библиотекама, образовање и дигитална трансформација, образовање младих, активности цивилног друштва у медијској писмености разних друштвених група.
У петак, 4 јуна 2021 године, група учесника ′′ Дигиталног погона ′′ била је гост Народне библиотеке Будва. У склопу посјете, предсједник Општинског одбора Будва, др. Предраг Зеновић говорио је на тему ′′ Модерна књига у дигиталном формату ".©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740