КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Моника Херцег гошћа Књижевне комуне
У организацији Народне библиотеке Будве у понедјељак, 16. августа са почетком у 21 час гост друге Књижевне комуне на платоу испред спомен-дома Црвена комуна у Петровцу биће књижевница Моника Херцег. Модератор вечери биће Ђорђе Греговић.
Моника Херцег рођена је у Сиску 1990. Награду Горан за младе пјеснике за најбољи дебитантски необјављени рукопис Почетне координате добила је 2017. године. Књига је објављена 2018. године и награђена Квириновом наградом за младе пјеснике, наградом Фран Галовић за најбоље књижевно дјело на тему завичаја и/или идентитета, наградом Славић за најбољи првијенац објављен 2018. године те међународном наградом Мостови Струге. Године 2018. добила је награду На врх језика за најбољи необјављени рукопис, а књига Ловостај објављена је 2019. Освојила је другу награду на међународном такмичењу за поезију Цастелло ди Дуино 2016. и прву награду на регионалном такмичењу хумористично-сатиричног жанра Бал у Елемиру 2017., награду Лапис Хистриае 2019. и прву награду на такмичењу Бибер 2019. за најбољу причу.
Чланица је уредништва часописа Поезија Хрватског друштва писаца и уредница у истоименој библиотеци.
Пјесме су јој објављене у различитим часописима и преведене на десетак језика. Избор пјесама изашао је на француском језику (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019.). Почетне координате преведене су и објављене на македонском језику у склопу награде Мостови Струге. Учествује у европској пјесничкој платформи Версополис (www.versopolis.com), у оквиру које су јој, поводом учешћа на међународним пјесничким фестивалима, објављене књиге преведеног избора из поезије у Аустрији и Литви.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740