КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Наступ Дивне Љубојевић са ансамблом Мелоди
Друге вечери књижевног фестивала Ћирилицом на Тргу између цркава у будванском Старом граду од 21 час публика ће уживати у концерту духовне музике и наступу Дивне Љубојевић са ансамблом Мелоди.
Дивна Љубојевић пјевањем и дириговањем професионално се бави од своје 17 године. Међународна публика више од двије деценије прати њене наступе док свјетски критичари и медији глас Дивне Љубојевић називају „анђеоским”.
Двадесетпет музичких издањa, од којих дванаест за свјетско тржиште, наишло је на изузетне критике међународних слушалаца и музичких стручњака. Дивна је у 2016. години издала и музичко издање - компилацијски ЦД, под називом “Антологија најлепше духовне музике православног Истока” за националну издавачку кућу ПГП-РТС. Ово издање проглашено је за најпродаваније издање ПГП-РТС у 2016. години и најпродаваније издање из области духовне музике у оквиру свих издања ПГП-РТС.
Са својим ансамблом „МЕЛÓДИ”, који је основала 1991. године са групом пријатеља, Дивна je одржала преко 600 концерата широм свијета. Од 2001. године Дивна je предавач на многим семинарима о музици широм Европе и води стручне школе пјевања.
"Док слушате Дивну Љубојевић бићете награђени небеском светлошћу која у виду њеног гласа помера границе нашег поимања лепог, хармоничног и духовног" забележила је музичка критика.
Ово је препознао и композитор Франко Батиато, аутор оперe ”Телесио”, која је изведена 2011. године у Италији као прва холограмскa оперa на свијету, a у оквиру које је Дивна наступила као водећи солиста. За филм Јан Артус-Бертрана "Човек" (Human) у 2015. години у Паризу, Дивна је снимила једну од композиција "Јерусалим", композитора Арман Амара.
У току своје дугогодишње каријере као солиста, диригент, композитор и аранжер сарађивала је са солистима домаће и иностране оперске сцене, са камерним иструменталним ансамблима, са реномираним поп музичарима, а музика коју је снимила обиљежила је и низ ауторских филмова и позоришних представa.
Стручна јавност Дивну сврстава међу водеће специјалисте за музичке традиције земаља византијског културног круга и ”јединствену звезду православне музике 21. века”.

Импозантна биографија Дивну Љубојевић сврстава у ред највећих мисионара српске, византијске и православне културне баштине.
Дивна је носилац:
• Награде ЗЛАТНИ ОРФЕЈ - L'Orphée d'Or (Француска 2014) od Académie du Disque Lyrique за европско издање – “Divna, l’âme du chant orthodoxe”
• Oрденa ”Верност и вера” за ”истакнути допринос делу духовног препорода” (Белорусија 2014)
• Oрдена Почајевске иконе Мајке Божје "за проповед Православља појањем" (Украјина 2010)
• Награде магазинa за класичну музику “Le Mond De la Musique” (Француска 2006) за европско издање – “Lumieres Du Chant Byzantin”.
Подсјетићемо медије, забрањено је снимање наступа Дивне Љубојевић и ансамбла Мелоди дуже од два минута
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740