КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
„Док анђели спавају“
У уторак, 31. августа од 21 час на Тргу између цркава у оквиру петог фестивала Ћирилицом биће приређено вече Марине Рајевић Савић под називом „Док анђели спавају“, а поред ауторке учествују књижевник и критичар Петар Арбутина и протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.
Култна емисија „Док анђели спавају“, коју већ дуже од три деценије уређује и води Марина Рајевић Савић, обрађује животне приче ексклузивних гостију из различитих сфера друштва. Популарни ТВ серијал који је помјерио границе класичног телевизијског интервјуа, тêте á тêте. Свака емисија изазивала је својеврсне реакције у јавности како због избора гостију, тако и због аутентичности приступа и изванредног новинарско-истраживачког рада Марине Рајевић-Савић. Оригинална питања, као и апсолутно нови, веома необични углови сагледавања интервјуисаних личности главни су епитети тог ТВ серијала. У издању Службеног гласника објављена су 4 тома разговора, интервјуа и исповијести.
Maрина Рајевић Савић рођена је 17. јуна 1960. у Пећи, на Косову и Метохији. По оцу Браниславу, потомак је старе, угледне метохијске породице Рајевић, а по мајци Оливери, рођеној Мићковић, води поријекло из племена Кучи. Основну школу похађала је у родној Пећи, Београду и Паризу. Завршила је Тринаесту београдску гимназију и Филолошки факултет у Београду, на катедри за француски језик и књижевност и италијански језик.
Када је имала петнаест година, почиње да ради као новинар, водитељ емисије за средњошколце „Прекобројни час“ на радију Студио Б, а пар година касније постаје водитељ популарних емисија „Поп нон стоп“, „Сто величанствених“ и „Игла наша плоча ваша“. За себе често каже да је „дете“ Студија Б, да је у тој кући, уз пјесника Душана Радовића, директора Драгана Марковића, новинаре и уреднике, Александра Костића и Живадина Митровића, пекла занат и завољела новинарство.
Упоредо са радом на радију, са осамнаест година почиње телевизијску каријеру, када је запазио новинар Џевад Сабљаковић и позвао да с њим води у то вријеме веома гледану емисију Викенд програм. Сарађује и са Мићом Орловићем у програму за иностранство, затим са Светоликом Митићем, у документарном програму.
Са 22 године удаје се за фудбалера Душана Савића и с њим одлази у Шпанију у Хихон, а затим у Француску. Живе у Лилу, а потом у Кану, на Азурној обали, гдје им се 1987. рађа први син Урош. Осам година бораве у иностранству, одакле прави кратке емисије и прилоге за документарни програм који уређује Светолик Митић Скале. Повремено пише за новине.
По повратку из Француске, 1990. у Београду рађа другог сина Вујадина и убрзо почиње са радом у Научном програму Телевизије Београд. Води емисије Недељне научне новости, Научни интервју и Научни форум. Године 1992. прелази на Трећи канал, гдје осмишљава и почиње да уређује нови пројекат, серијал емисија „Док анђели спавају“. Године 1996. прелази на БК Телевизију, са истом емисијом и ту ради до 2001.
Емисија „Док анђели спавају“, појављује се поново, овога пута на „Студију Б“, у периоду од 2005. до 2006, а од 2019. На Спутњику.
Марина живи у Београду.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740