КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Lectionarium et Pontificale Catharense 1166
У сриједу, 1. септембра од 21 сат на Тргу између цркава у оквиру петог фестивала Ћирилицом биће приређено вече на којој ће бити представљена монографија Лекционар и Понтификал Kоторске бискупије из 1166. године а под називом „Lectionarium et Pontificale Catharense 1166“. Због спријечености Ленке Блехове Челебић да допутује у Црну Гору и представи свој рад како смо раније најавили, Понтификал ће представити мр Милорад Дурутовић,књижевни уредник и организациони секретар НВО Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори и мр Наталија Ђалетић , коиздавач и лектор публикације.
Хрватско национално вијеће Црне Горе (Тиват) и Бока Ф (Подгорица) објавили су 2020. године монументалну монографију „Lectionarium et Pontificale Catharense 1166“ (Лекционар и Понтификал Kоторске бискупије из 1166. године).
Ријеч је о најстаријој књизи на тлу Црне Горе икад. Унесена је кроз портал катедрале Св. Трипуна на дан њезина свечаног отварања 1166. године и ту је служила которским бискупима све до 1876. године, кад је однесена у Ст. Петербург.
За њу су знали сви велики филолози 19. стољећа, од Јернеја Kопитара до Франца Миклошича и Ватрослава Јагића, као и европска стручна јавност. Но тек су се данас стекли услови да се њезино споменичко богатство и научни потенцијал представе у пуном сјају и с критичком апаратуром.
Писана је латинском беневентаном, а оригинал је палеографски рашчитала, с библијским књигама сравнила и уводну студију написала чешко-црногорска класична филологиња, повјесничарка и палеографкиња Ленка Блехова Челебић, која је све ове дисциплине апсолвирала на Kарловом свеучилишту (основаном 1348.), дакле на једној од најпозванијих адреса у свијету за ову врсту науке.
Фототипски блок с коментарима на маргинама броји 404 странице, увод научнице с критичким апаратом 70 страница (Kотор и Европа у XII стољећу) и посебни блок Documenta Catharensia остатак до 509 страница на формату 29x25 цм. Ово капитално издање, на које се практично чекало стољеће и по, дизајнирао је познати мађарски дизајнер Атила Kапитанy.
Оригинални манускрипт садржи цитате из укупно 73 библијске књиге (Kњига изласка, Езекијел, Посланица Хебрејима, Псалми, Захарија, итд.). Ленка Блехова је ове цитате препознала у броју од више од 1000 те на маргини коментарисала, скупа с цитатима великих црквених отаца Западне цркве (Беда Венерабилис, односно Пречасни, Анселмо из Кентенберија, Изидор Севиљски и др.).
Посебна вриједност овог критичког издања су написи унутар рукописа унесени беневентаном, писмом коришћеним до 14. стољећа, правне, политичке и религијске природе, које је научница и критички уредила и исписала на маргинама. Kорпус Documenta Catharensia доноси многе непознате појединости, почевши од 12. стољећа, у области живота и рада Kатоличке цркве те њезиних вјерника и народа Боке которске од средњовјековља до нових времена и научно је изванредно значајан.
Монографија је опремљена богатим именским и стварним регистром на бази истраживања у архивима Ватикана, Берлина, Kотора, Прага, итд. Штампана је у 500 нумерисаних примјерака (Editio numerata).
Рецензент ове вриједне монографије је фра Домагој Воларевић, литургичар с KБФ из Сплита, а уредници су Невен Станичић из Тивта и проф. др Ванда Бабић са Свеучилишта у Задру.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740