КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање Паштровског алманаха IV
У оквиру књижевног фестивала Ћирилицом у петак, 3.септембра у 21 сат биће представљен Паштровски алманах IV. Паштровски алманах заузима посебно мјесто у нашем програму јер је Народна библиотека Будве свих ових година поред све те приче о ћирилици и ауторима који пишу ћирилицом и округлим столовима које смо организовали, трудила се да афирмише и нашу културну баштину са подручја општине Будва. Паштровски алманах IV представиће др Мирослав Лукетић, Немања Куљача, др Предраг Зеновић и Радомир Уљаревић.
На представљању Паштровског алманаха IV, у музичком дијелу програма, са паштровским пјесмама наступиће женска вокална група Хармонија из Будве.
У уводној ријечи уредника односно редакције истиче се да је овај број посвећен трогодишту за нама: „Трогодишту које је донијело и три велике годишњице: 100 година од краја Великог рата, 100 година од Петровачке комуне и 40 година од разорног земљотреса који је задесио Црногорско приморје. Овим важним датумима и нашем односу према њиховом значењу у данашњем времену посвећен је централни дио овог издања Алманаха. Зато је, у свом историјском дијелу, Алманах уједно и рекапитулација историје XX вијека – кратког за Европу и свијет, а дугог за све балканске народе.
Као и увијек, Алманах није загледан само у прошлост. Критичким текстовима о
одрживом развоју, идејама и стваралаштвом савремених генерација, манифестацијама и пројектима, Паштровићи и Будва потврђују своју бригу о идентитету у времену пред нама. Уредничка идеја водиља била је да су креативност и брига о идентитету града предуслов за сусрет са изазовима надолазећег времена.“
На крају стоји захвалница многобројним ктиторима и људима који су својим доприносом омогућили ово издање Паштровског алманаха, као и ауторима који су му својим текстовима испунили странице.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740