КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Концерт Градске музике Будва
Посљедње вечери петог књижевног фестивала Ћирилицом, у понедјељак 6. септембра на Тргу између цркава у Будви са почетком у 21 час концерт ће уприличити Градска музика Будва.
Градска музика Будва основана је 1906. год. када је чешки музичар Kарло Вела окупио 15 младића из Будве и стрпљиво их почео учити нотама и свирању на лименим дувачким инструментима. Током свог дјеловања оркестар је бројао и преко 40 чланова. Данас се поносно представља својим подмлатком и потпуно новим савременим репертоаром.
Под вођством капелника Веле, Градска музика Будве је наступала до 1914. године када је прекинут рад због ратних околности. Музика обнавља свој рад 1924. године, а за капелника је постављен будвански фризер и музичар Антон – Тони Скутари. Градска музика је тада бројала 17 чланова и наступала је на свим значајним дешавањима у Будви између два рата. Поновним ратом је прекинут рад 1941. године, и тек је настављен 1950. године у ФНР Југославији. Музичку обуку и пробе са старим и новим музичарима организује и води Луиђи Јурић. Kратко вријеме насљеђује га познати которски композитор и музичар Трипо Томас, а већ 1955. године са првим послијератним униформама и нови капелник Љубо Урбан који ће водити Градску музику Будве пуне 33 године и оставити неизбрисив траг у историји овог друштва. Тих година оркестар не наступа само у Будви, већ и у сусједним градовима Боке, те у Београду, Сплиту, Новом Саду и Дубровнику, редовно учествује на традиционалним сусретима дувачких оркестара. Указом Предсједника СФРЈ Ј. Б. Тита Градска музика Будве се 1975. године одликује Орденом Братства и јединства са сребрним вијенцем, а 1976. године добија “Новембарску награду” града Будве. Павел Аксамит, професор музике из Пољске 1988. године постаје капелник
Градске музике Будве. Маршеве и корачнице замјењују популарне мелодије, џез, полке и валцери. Слиједе заједнички Новогодишњи концерти са Музикама из Kотора и Тивта. Од октобра 2006. године Ана Брајак Молчанов, професор музике у будванској Музичкој школи преузима диригентску палицу, да би на мјесто капелника 2010. године поново дошао професор Аксамит и остао на тој позицији до краја 2012. године. Након тога оркестар наставља рад без капелника до почетка 2014. године када, на обострано задовољство, на то мјесто долази професор Радован Паповић и диригује оркестром до краја године.
Градска музика Будва од тада ради без капелника цијелу годину.
У фебруару 2016. године диригентску палицу преузима професор Момир Петричевић. Припрема програм за прославу 110-те годишњице оркестра. Овај значајан јубилеј увеличан је бројним гостујућим градским оркестрима из Црне Горе и иностранства. Такође, Градска музика Будва извела је и концерт у оквиру званичног музичког програма фестивала Град театар уз еминентне ауторе попут словеначке групе Лајбах, а значајан наступ имала је и џез пјевачица Чина Мозес.
У октобру 2016. године музику преузима Александар Саша Мандић из Ђеновића, дугогодишњи капелник Мјесне музике Ђеновић. Под његовим вођством оркестар изводи потпуно измијењен ревијски репертоар. Џез, рок, поп, диско, као и познати soundtrack-ови који су обиљежили XX вијек привлаче млађу публику, али и нове младе чланове. Услиједили су бројни наступи у Црној Гори, али и у окружењу: Београдски манифест 2017, Нови Сад, Димитровград, Монтана (Бугарска)…
Будвани су одувијек вољели своју Градску музику, а она је за цијели свој вијек знала сваког забавити, развеселити, са радошћу дочекивати и са тугом испратити и у свим временима остати оно сто је одувијек и била – само будванска. (према: http://zrcalo.me/gradska-muzika-budva-111-ta-godina/)
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740