КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Радионица анимираног филма
НВУ „Приморска“ у сарадњи са ЈУ „Народна библиотека Будве“ организује Дјечију секцију анимираног филма „Наша Анима“.
Дјечија секција анимираног филма „НАША АНИМА“ је предвиђена да започне са радом од 22.09.2021.год. Предвиђено је да секција траје 3 мјесеца, од чега ће прва радионица трајати у периоду од 22.09.-27.09.2021.год. и оствариће се у сарадњи са ЈУ Школа анимираног филма „ШАФ“ из Врања. Термин друге двије радионице биће накнадно заказан. Секција ће се одвијати у просторијама НВУ „Приморска“, Трг сунца бр.4, Будва.
Циља програма је формирање дјечије секције за израду анимираног филма коју ће похађати дјеца из Будве. Радионицу ће похађати дјеца из виших разреда основне школе и средње школе. Број дјеце је неограничен. Полазници се упознају са историјом анимације, а потом усвајају основне технике и уз стручно вођство израђују анимирани филм уз помоћ цртежа, колажа, пијеска, пластелина и сл. Захваљујући лакоћи израде првих изума, дјеци је на једноставан начин могуће објаснити основне законе и предуслове анимације. Финални производ радионице је краткоминутни анимирани филм са одабиром тема везаних за Будву, њену културу и историју, друштвено одговорне теме, промоција екологије и одрживог развоја. Тема прве радионице је прича Стефан Митров Љубише и прича о једном дану у будванском селу.
Радионица је бесплатна.
Радионица је замишљена да након пробног периода од 3 мјесеца, покуша да настави са радом и формира школу анимираног филма и цјелогодишњи програм који би обухватао љетње радионице, радионице у оквиру основношколских и средњошколских програма, сарадњу са специјализованим установама и сл.
У плану је да анимирани филмови буду презентовани у локалним медијским кућама као дио дјечијег програма и у оквиру традиционалних манифестација, као и пријављени у оквиру међународних такмичења дјечијих анимираних филмова.
Циљ радионице је и развијати дјечију креативност, такмичарски дух, осјећај припадности граду, видјети поглед на друштвене проблеме из дјечијег угла, у коначном развој културе и умјетности Будве. Осим тога уз помоћ радионице анимираног филма остварује се сарадња и дружење са дјецом из региона.
Радионицу ће водити Марија Близнаковски, архитекта и Јелена Лазић, архитекта. Прва радионица биће остварена у сарадњи са менторима и дјецом из ЈУ „ШАФ“ – школе анимираног филма из Врања.
Јавна установа „ШАФ“ је школа анимираног филма основана 1986. год. из Врања, са дугогодишњим искуством, бројним наградама и оствареном сарадњом са другим школама анимираног филма на државном и међународном нивоу.
Пријава за друге двије радионице је у оквиру просторија НВУ „Приморска“, Трг сунца бр. 4 (зграда Завода за изградњу) у Будви сваког радног дана у термину 9-11h.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740