КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција збирке поезије Карневал у Амниону
Збирка поезије "Карневал у Амниону" ауторке Станке Рађеновић Станојевић, коју је објавила ЈУ Народна библиотека Будве, биће представљена у недјељу 03.10.2021.године у 18 часова на 15. Међународном сајму књига у Подгорици. О Књизи ће говорити мр Ксенија Ракочевић, Гојко Божовић и ауторка Станка Рађеновић Станојевић, а програм ће водити Ненад Павићевић.
Рецензент књиге, пјесник, критичар и есејиста Гојко Божовић о поезији Станке станојевић записао је:
„Песме Станке Рађеновић полазе из наглашено индивидуализоване перспективе. Најпре се истражује унутрашњи свет лирског субјекта настао у дотицају спољних фактора егзистенције и властитих емотивних одјека и сазнајних увида. Усамљен у мноштву неаутентичних светских издања, чезнући за тишином у којој се може мислити и разговарати усред брбљивих околности модерне свакодневице, остављен у отуђеним приликама савремености, лирски субјект меланхолично, али зато ништа мање усредсређено своди рачуне са светом с којим се разилази, али у коме мора да осмисли властиту егзистенцију. Ови стихови имају и емотивну и интелектуалну потребу за другим, јер се само тако испуњава сами смисао говора и назире могућност да се пустошне околности егзистенције надоместе обликовањем инстинске дијалошке ситуације, обновом аутентичности ствари и догађаја, продорним разумевањем постојећих околности, врло конкретизовних у овим стиховима, као и осмишљавањем начина њиховог превазилажења. Из такве поетичке ситуације природан је искорак према критичком разматрању говора и мишљења, љубави и смисла, света као отуђене воље и испражњене, дехуманизоване представе.“
Станка станојевић рођена је 1977. године на Цетињу. Дипломирала је на одсјеку за Српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Никшићу. Учесник је бројних фестивала и пјесничких сусрета међу којима су: “Пјесничка ријеч на извору Пиве”, “Ратковићеве вечери поезије”, “Трг пјесника – Град театар Будва”, “Макаријево слово”, Међународни Београдски фестивал поезије – “Тргни се! Поезија” , “Фестивал поезије младих” – Врбас, “Први регионални пјеснички сусрети” – Брчко, Интернационални литерарни фестивал ПОЛИП - Приштина итд. Такође, добитник је признања и награда на фестивалима поезије.
Неке пјесме су јој преведене на енглески, албански, македонски и словеначки језик и објављиване: у мариборској ревији за културу и друштво “Диалоги”, затим у црногорском часопису за књижевност, културу и друштвена питања “Арс” , “Књижевном запису”, у “Инфлигхт” магазину, “Балканском књижевном гласнику”, “Паштровском алманаху”, “Стварању”, “Књижевном запису” дневним новинама “Дан” и другим, као и у многим електронским часописима и wеб порталима.
Ради као организатор књижевног програма у Народној библиотеци Будве. Живи у Подгорици.
Објавила је сљедеће пјесничке збирке: “Нијемо говори љубав (ИНТЕР НОС)” , Међурепубличка заједница за културно-просвјетну дјелатност, Пљевља,1998. године; “Пјесме” 2003. за коју је добила награду “Спасоје Пајо Благојевић”,такође Међурепубличка заједница; “Тајна поломљених ситница”, Глигорије Дијак, 2012; коауторска збирка заједно са још три пјесникиње “Персонални карусел”, Народна библиотека Будве, 2017; “Карневал у Амниону”, Народна библиотека Будве, 2020. и “Ампутирани космос”, Либерланд, Београд 2021. Заступљена је у антологији “Пјесникиње Црне Горе 1975-2015” Јованке Вукановић, првој ове врсте у Црној Гори. Поред поезије пише и есеје
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740