КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Поетска представљања Софије и Хајдане Симовић
Вече под називом Поетска представљања Софије и Хајдане Симовић у организацији Народне библиотеке Будве биће уприличено у четвртак, 28. октобра у холу Академије знања са почетком у 19 часова. О стваралаштву двије пјесникиње, њиховим пјесничким збиркама Писма из огледала и Анте Рем, говориће и са ауторкама разговарати новинар и публициста Вања Ковачевић, а модераторка вечери биће Станка Станојевић.
Софија Дамјановић Симовић, дипломирана правница, књижевница, поетеса посебног стила, рођена у Рудиницама, у Пиви, коју окривљује што још увијек мисли да битисати значи писати.
Каже да пише из чисте потребе духа, да изађе из себе док скида сјенке изнутра и губи се испод коже.
Објавила је три књиге поезије и прозе: Кад туге мирују, Од гријеха млађа, Писма из огледала.
Добитница је награде "Залога" коју додјељује књижевна заједница Владимир Мијушковиц, уврштена је у антологије "Снене Евине кћери", "Дурмиторски пјеснички вијенац“ и „Олујна поља поезије".
Софија је такође организаторка културних догађаја и ауторка бројних објављених текстова.
Препознатљива по перу и по дубокој мисли, не само у поезији и прози, већ и у писању правних аката, тужби, жалби и других правних поднесака.
Хајдана Симовић носи писани ген и воли друмовање. Дипломирала је журналистику на Факултету политичких наука у Подгорици, а магистирала на Европском универзитету у Београду. Оштрила је перо као новинарка и ауторка је бројних текстова и колумни. Добитница је великог броја књижевних награда, а проглашена је и најбољим младим литератом Црне Горе. Уврштена је у антологију црногорских младих ставралаца као и антологију "Олујна поља поезије".
Њен књижевни првијенац, под називом “Анте Рем”, према ријечима критичара је савшен приказ црногорског друштва. У њеном дјелу, религија и филозофија се преплићу, а естетика и етика једна другу допуњују. У најави је и њена друга књига, под радним називом “Пост Рем”. Хајдана је из Никшића, а живи и ради у Подгорици, у Министарству правде, људских и мањинских права.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740