КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Изложба слика „Под туђом маском лакше се живи“
Поводом прославе Дана општине Будва у организацији Народне библиотеке Будве у понедјељак, 15. новембра у 19 часова у холу Академије знања биће отворена изложба слика "Под туђом маском лакше се живи" ауторке Рајке Кујунџијевић. Изложбу ће отворити мр Луција Ђурашковић а уводну ријеч имаће Станка Станојевић. У музичком дијелу програма наступиће Власта Барац. Ово је први у низу програма којима се обиљежава Дан општине Будва у Библиотеци.
Изложба обухвата 18 радова рађених у акварел, акрилик и комбинованој техници, а циклус Под туђом маском лакше се живи настајао је од 2018. године. Изложба ће трајати током новембра и децембра.
Рајка Kујунџијевић је рођена 1950. године у Kотору. Од када памти себе зна и за сликарство. Прву самосталну изложбу Рајка је имала 1982. године у хотелу „Меркур“ у Бечићима. Након тога, на иницијативу познатог сликара Јована Ивановића , у склопу Kултурног центра у Будви, организована је њена друга самостална изложба 1983. године у хотелу „Могрен“. Исте године, у „Гранд хотелу“ на Цетињу организована је и трећа самостална изложба. Слиједе изложбе у галерији Kултурног центра у Kотору (1985) и изложба на Златибору (1992), у хотелу „Нарцис“. Једна од значајнијих и запаженијих изложби организована је у Врбасу у галерији Kултурног центра 1993. године. Услиједиле су изложбе у хотелима „Словенска плажа“ и „Медитеран“(2001), а велика изложба у модерној галерији „Јово Ивановић“ у Будви десила се 2016. године. Изложба у организацију ЈУ Народна библиотека Будве, коју прати овај каталог, десета је самостална и јубиларна изложба.
Рајка Kујунџијевић је учила и усавршавала се уз познате мајсторе сликарства. У „Студију за дизајн“ при будванском Kултурном центру, уз Рајка Флиса, сликара-дизајнера, израдила је бројне плакате за ЈУ Град театар. Илустровала је и књигу „Брачни живот“ аутора др Сава Бојовића. Поред поменутих самосталних изложби, излагала је и на бројним групним изложбама. Такође, нашла се у књизи „Чудесна моћ жене“ аутора Трива Золака, о животима изабраних жена Црне Горе.
Рајка је шест година водила школу сликања у организацији приватног културног центра „Имаго“ из Будве и у Организацији жена Будве на Словенској током 2010. године. Од 2018. године води Школу сликања за трећу доб коју похађају и млади, у ЈУ Народна библиотека Будве у чијој организацији су уприличене изложбе полазника Рајкине школе сликања.
Њене слике су нашле пут до многих свјетских адреса.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740