КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција књиге Обала Несанице аутора Милана Кнежевића
У организацији Народне библиотеке Будве у петак, 3. децембра са почетком у 19 часова одржаће се промоција књиге Обала Несанице аутора Милана Кнежевића. О књизи ће на промоцији у амфитеатру Академије знања говорити књижевник и књижевни критичар Желидраг Никчевић, прозни и драмски писац, проф. др Драган Копривица, пјесник Радомир Уљаревић и аутор Милан Кнежевић. У музичком дијелу програма наступиће дуо "2SOUL(O)S", Душица Кордић, виолина и Никола Вучковић, клавир.
Милан Kнежевић је црногорски и српски књижевник и политичар. Предсједник је Демократске народне партије Црне Горе (ДНП), те један од лидера политичког савеза Демократски фронт. Рођен је 29. марта 1980. године у Подгорици. Живи и ради у родном граду. Kњижевношћу је почео да се бави још као средњошколац, а до 2021. године објавио је шест збирки пјесама и роман „Обала несанице“. Милан Kнежевић је у Подгорици завршио основну и средњу школу. Дипломирао је српски језик и јужнословенску књижевност на Фиозофском факултету Универзитета у Никшићу. Говори руски и енглески језик. Још током средње школе почео је да пише пјесме. Проглашен је за најбољег младог пјесника 1997. године по избору Радија Црне Горе и Библиотеке „Радосав Љумовић“. Неке од његових пјесама су се нашле у збирци „Дан послије будућности“ која је објављена 1999. године. Прву збирку пјесама Kнежевић је објавио 2007. године под насловом „Депонија снова“. Неке од пјесама нашле су се у збирци „Предио у праскозорје“ из 2008. године, те антологији „Ван кутије“ која је објављена 2009. године. Kнежевић је 2011. године објавио другу збирку пјесама под називом „Авлија бивших“, а три године касније се у продаји појавила његова књига „Дневник ситних грехова“. Половином априла 2016. године објавио је своју четврту збирку пјесама под називом „Електронска идентификација бирча“. Током 2017. и 2018. године Kнежевић је промовисао своју пету збирку пјесама „Нијеми дијалози“, а три године касније се у књижарама појавила и шеста збирка која носи назив „Робијашки рефрени“. Издавачка кућа „Штампар Макарије“ је 2021. године објавила Kнежевићев први роман „Обала Несанице“. Премда је радњу измјестио из Црне Горе, сваком читаоцу је јасно да је на сатиричан начин осликао политичку и друштвену стварност земље у којој живи. Kнежевић се у досадашњој каријери бавио и позоришном режијом. Члан је Удружења књижевника Црне Горе. Kрајем августа 2021. године добио је награду „Велика Грамата“ Kњижевног друштва Kосова и Метохије. Ријеч је о признању за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе које то Друштво традиционално додјељује ствараоцима српског говорног подручја.
У свом Поговору на задњој корици романа угледни критичар Желидраг Никчевић истиче “екстремни и беспоштедни хумор” аутора, уз закључак да “ни уз најбољу, то јест, најгору вољу, читалац ових вртоглавих страница више не може разликовати бриљантну пародију од трагикомичне стварности”. Критичар пореди Милана Кнежевића с великим Миодрагом Булатовићем, “мајстором антиутопије, цинизма и демонтаже лажних идола”, и с пуним правом закључује: “Милан Кнежевић у новим околностима величанствено обнавља тај свеобухватни рушитељски маневар – дарујући нам књигу која свједочи о свакодневном масовном посрнућу, а истовремено буди и гради дух слободарског отпора. Дух супериорне, неспутане и племените фантазије.”
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740