KULTURNI PROGRAMI
Promocija knjige Ive Bajković u Srpskoj kući
Nova knjiga u izdanju Narodne biblioteke Budve "So i more" autorke Ive Bajković biće promovisana u srijedu, 15. decembra sa početkom u 19 časova u prostorijama Srpske kuće u Podgorici. O knjizi će govoriti prof. dr Vladimir Pavićević, pjesnik Radomir Uljarević i autorka.
„Iva Bajković piše drukčije. Hrabrije. Iz neposredne blizine. Iz samog srca egzistencije. O porodici, odrastanju i ljubavi, o nezaboravnim druženjima i rastancima. O Beogradu, Podgorici i Budvi, o zanosima mladosti i sivilu svakodnevice, o borbi da se ostane dostojanstven i onda kad bi čovjek najradije gorko opsovao. O nadi da nas ni u ovom premreženom haosu još nije sasvim napustila sloboda govorenja istine.
I zato se njeno pismo prima kao stisak prijateljske ruke, kao nešto blisko, toplo, saučesničko. Sve ostalo možeš ostaviti na obali ili u hotelu, kad se vraćaš sa odmora: pročitao i zaboravio! A Ivine bilješke su tu, posmatraju nas svojim radosnim i radoznalim očima, obraćaju nam se jezikom koji čak i na internetu uliva obično ljudsko povjerenje. Ne kriju svoje slabosti, ne plaše se da priznaju poraze i zablude – ali nastavljaju da zapitkuju, da vole i da vjeruju“ – zapisao je u recenziji Želidrag Nikčević.
Iva Bajković je rođena 19. oktobra 1973. godine u Beogradu. Završila je Akademiju lepih umetnosti, odsek menadžment u kulturi i umetnosti.
Od 1994. radi kao televizijski novinar. Karijeru je započela u Beogradu na Trećem kanalu a zatim je nastavila da se bavi tim poslom u Budvi i Podgorici.
Bila je aktivan učesnik političkih procesa od 2012. do 2020. godine i često je svojim objavama na društvenim mrežama ukazivala na društvene probleme.
Knjiga kratkih eseja, kolumni i priča je njena prva knjiga.
Živi u Budvi. Ima dva sina.
©Narodna biblioteka Budve 2018