КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
УСПЈЕШНО ВЕЧЕ МУЗИКЕ И ХУМОРА ДРАГАНА КОПРИВИЦЕ СА ГОСТИМА ПРОГРАМА У ЗГРАДИ АКАДЕМИЈЕ ЗНАЊА У БУДВИ
Иако у вечери блокаде главне саобраћајнице у Будви, већ раније најављено Вече музике и хумора Драгана Копривице синоћ је уз добру посјећеност љубитеља музике и пјесничке ријечи одржано у великој сали Академије знања у Будви.
Као гост програма прво је наступила млада талентована пјесникиња из Будве Сара Вуковић, која је побрала аплаузе присутних, а након ње сјајном интерпретацијом енглеских хитова представила се наставница музике, Будванка, Ива Ћулафић, уз клавирску пратњу свог брата, Небојше.
Затим се уз пуно аплауза разгаљене публике представио изврсни афористичар из Подгорице, Баћко Милачић, који је буру смијеха изазвао својом пјесмом уз ново читање народне епске поезије, стављајући сатиричан акценат на агресивни продор нових термина у свакодневни језик. Стога су као поента звучали стихови: “Видосава, моја Пи-Ар љубо” и “Вино пије пије Краљевићу Марко, у бек стејџу с Јевросимом мајком”...
У другом дијелу програма Копривица је својим хумористичко-сатиричним афоризмима и врцавим пјесничким садржајима такође побрао аплаузе, а потом на хармоници извео неке популарне црногорске рефрене и пјевао пјесме на српском, пољском, руском и македонском. Највише аплауза добио је за извођење италијанских мелодија “О, Соле мио” и “Санта Лућија”, а пригодно је указивао и на необичне детаље, везане за судбине пјесама “Девојко мала”, “Само једном се љуби”, “О, Соле мио” и “Лихнида кајче веслаше”.
Затим је на пољском језику отпјевао пољску химну наводећи мало познати детаљ да југословенска химна “Хеј, Словени”, у ствари, представља вјерну копију мелодије пољске химне. Поменуо је и бизарне сцене да су гледаоци, кад год би у Београду играле фудбалске репрезентације Пољске и Југославије, на почетку меча слушали узастопне изведбе двије скоро идентичне мелодије.
Укупно вече, које је изванредно водила пјесникиња Станка Станојевић, ПР и организатор књижевних програма Народне библиотеке Будва, протекло је у сјајној атмосфери, а публика, по општим оцјенама, доживјела лијеп умјетнички угођај за памћење.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740