КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање романа Безимени врх
Безимени врх, нови роман Горчина Благојевића (Штампар Макарије, Београд / Ободско слово, Подгорица), биће представљен у петак, 11. марта, у 19 сати у Народној библиотеци Будве. О роману ће говорити књижевна критичарка Јованка Вукановић, док ће са аутором разговарати Станка Станојевић.
Због пандемије, ово је тек друга промоција романа у Црној Гори. Прва је била љетос у Андрићевој кући у Херцег Новом, а претходна у књижари „Иво Андрић“, у палати САНУ у Београду.
Безимени врх је за кратко вријеме прихваћен од читалаца, а добио је изванредне критике. Ријеч je о модерном, оригиналном дјелу о пропасти илузија и о слому успјеха. Благојевић приповиједа кроз четири приповједача (оца и сина, те мајку и кћерку) које сурова судбина раставља као породице, а спаја као љубавнике. Кроз сијасет ликова писац даје упечатљиву слику Европе безмало током последњег вијека, a кроз искушења главних јунака исписује убитачне странице о страдању и искупљењу човјека новог доба.
Желидраг Никчевић сматра да је Безимени врх „нема сумње, један од најбољих романа у српској књижевности у последњих десет година“. – Благојевић је показао такво мајсторство вођења приповједачког поступка, да на један тако компликован, а опет једноставан начин читаоца стално држи на хоризонту очекивања и изневјерава га. Тек на крају видите како је мајсторска рука то водила. Аутор постиже једну врсту убрзања кроз текст и опчини вас решењима онда када мислите да (ни за њега ни његове јунаке) решења никаквог нема. Када прочитате овај роман, одмах имате потребу да га поново читате или за који дан да провјерите да ли сте добро уочили све те везе, јер понекад су јако замршене. А онда видите да се, као што је и сам живот и компликован и једноставан, оне уклапају једна у другу, па се утјешите тиме. То може врхунска умјетност, а овдје имамо посла заиста са изузетном савременом српском прозом. Нема сумње да смо добили озбиљног, веома озбиљног аутора, писца којим може да буде обрадована и европска књижевност. Нијесам прочитао бољи роман на српском језику у последње време – каже Никчевић.
Слађан, алијас Горчин Благојевић, рођен је у Никшићу гдје и данас углавном живи. Његов први роман Церада од сопствене коже ускоро ће доживјети треће издање. Аутор je више есеја и прича објављених у поетикама и антологијама. Његова прича Златна палма уврштена је у едицију „Најбоље из Црне Горе“.Завршио је Филолошки факултет у Никшићу, на катедри за српски језик и књижевност, а једно вријеме студирао је на Универзитету у Београду. Дипломирао је на теми „Приповједачки поступак у роману Црвени петао лети према небу Миодрага Булатовића“. Магистранд је науке о књижевности, на теми Поезија и поетика Ранка Јововића.

©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740