КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција романа ОМАМА Слободана Владушића
У четвртак, 24.марта са почетком у 19 часова у холу Академије знања биће промовисан роман Омама (Берлинска тајна Милоша Црњанског) Слободана Владушића. О роману, који је добитник награде Бескрајни плави круг, говориће доцент др Горан Радоњић.
"Берлин у јесен 1928. мирише на бензин, мескалин и француске парфеме. Безимени радник долази у посланство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца како би пријавио нестанак свог пријатеља Милутина Топаловића. Милош Црњански, аташе за културу, и Милош Веруловић, војни саветник у посланству и херој са Кајмакчалана, крећу у потрагу за ишчезлим човеком. Траг их води од луксузних ресторана и бучних џез кабареа у којима ужива весела градска елита до запуштених квартова по којима се вуку уживаоци опијата.
Стара пословица каже „Када почнеш да копаш, немој никада копати до дна.“ Црњански и Веруловић ипак јесу. Ово је књига о томе шта су нашли, тамо на дну." - записано је на полеђини романа чији је издавач Лагуна.
Слободан Владушић (1973, Суботица), романописац, есејиста, публициста, редовни професор на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Био уредник у часопису „Реч“, а данас главни уредник часописа „Летопис Матице српске“. За свој први роман „Форwард“ (2009) добио је награде „Борислав Пекић“ и „Златни сунцокрет“, за најбољу књижевну критику 2004. године награду „Милан Богдановић“, те 2011. године награду „Исидора Секулић“ за студију „Црњански, Мегалополис“. За романе "Ми избрисани" (2013) награду "Меша Селимовић", "Велики јуриш" (2018) награде "Светозар Ћоровић" и "Јанко Веселиновић". За теоријску прозу "Књижевност и коментари" (2017) - награде "Лаза Костић" и "Ђорђе Јовановић". Аутор је есејистичке књиге "Кошарка то је Партизан" (2016).
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740