КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Премијера мјузикла ЈЕДНЕ ЉЕТЊЕ НОЋИ
У организацији Народне библиотеке Будве у уторак, 29. марта са почетком у 19 часова премијерно ће бити изведен мјузикл "Једне љетње ноћи" (романтична комедија у 12 слика) у извођењу Женске вокалне групе Хармонија. Текст и музику је написала Мирјана Пајовић, оркестарски аранжман потписује Зоран Ћулафић, док су сценарио направиле чланице клапе Хармонија, а нараторка је Јулијана Калајановић.
Развој туризма у Будви условио је да се туристичка понуда, осим класичних садржаја, прошири и подигне на већи ниво увођењем разних културним садржаја. Како је туристима требало презентовати културу ових крајева приступило се формирању Културног центра Будве који је имао задатак да се бави оснивањем и радом културних друштава.
Прво је основан КУД “Кањош” 1972. године који је радио као фолклорно друштво. Убрзо, јављају се и друге секције па се тако оснива и Мјешовити градски хор. Мјешовити градски хор се убзо трансформише и из њега се издваја мушка клапа а потом женска вокална група која је основана 1983. године као вокална група КУД “КАЊОШ” из Будве, у чијем саставу је радила све до 1989. године, када се осамосталила и добила име “Хармонија”. Првих година претежно су на репертоару биле приморске далматинске пјесме које су иначе карактеристичне за клапски начин пјевања. Из године у годину репертоар се повећавао, тако да данас вокална група, поред карактеристичног приморског мелоса, на репертоару има и композиције старих мајстора, хорске арије из популарних опера, староградске пјесме, изворне народне пјесме као и забавне мелодије. Велики рад и упорност, правилно одабран и стално прошириван репертоар, добро припремани и осмишљени наступи имају за посљедицу да Хармонија постоји трећу деценију и да постане саставни дио културне понуде Будве.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740