КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција пјесничке збирке Тиха свиленост
У организацији Народне библиотеке Будве у петак, 15. априла са почетком у 20 часова у холу Академије знања биће промовисана поетска збирка Тиха свиленост ауторке Ане Јанковић. О њеној поезији ће говорити књижевна критичарка и новинарка Драгана Ерјавшек и Лидија Војиновић, професорица језика и књижевности. Стихови, које ће казивати ауторка Ана Јанковић, биће пропраћени гитарском пратњом Енеса Зејниловића. Модераторка вечери је Станка Станојевић из Народне библиотеке Будве.
У рецензији збирке теоретичарка књижевности мр Наталија Ђалетић наводи и сљедеће: "Ја, лично, истински вјерујем пјесничком бићу Ане Јанковић. Кључни елементи умјетничког биће наше пјесникиње и умјетничког творења збирке Тиха свиленост који потврђују моје читалачко "вјеруј" су: висок ниво самосвјесности ‒ ово је поезија која саму себе промишља, каткад иронично, каткад побуњенички, често осветнички и кажњиво спрам предмета сопствених творења (пјесама); "универзализација појединачног" ‒ помјерање центра искуства у појединачно, сингуларно, у личносну срж субјекта; стварање слика, осјећања и штимунга под окриљем поетичког захтјева да "пјесма уосталом не треба да значи, већ да буде"; изразита субјективност и најличнија особеност пројављивања и постојања пјесничког ја."
Ана Јанковић је рођена 7. 9. 1989. у Подгорици гдје је завршила Факултет политичких наука.
Дипломирала је и на Филолошком факултету у Никшићу, на Студијском програму за црногорски језик и јужнословенске књижевности. У оквиру студија на оба факултета добитница је стипендије за талентоване студенте. На Филолошком факултету у Никшићу проглашена је за студента генерације (децембар 2018) на Студијском програму за црногорски језик и јужнословенске књижевности.
Поезију пише од основне школе. Међу раним остварењима издвајају се награде на дјечјим конкурсима: прва награда на конкурсу Дјечјег савеза за пјесму Подгорица (2001), прва награда на конкурсу НВО Греен Хоме за пјесму Морача, моја ријека (2002), друга награда на конкурсу дјечјег листа Осмјех за пјесму Страх (2003).
Своју прву збирку пјесама Зрак у магли објавила је 2005. године.
Објављивала је поезију у зборнику Новосарајевских књижевних сусрета (2011), књижевном порталу стране.ба, у збирци ПАФ поезија у оквиру конкурса за најбоље необјављене пјесме у Црној Гори (2019).
Међу освојеним признањима издваја се прва награда на конкурсу за пјеснике до 35 година у оквиру књижевног фестивала Дани Радована Зоговића одржаном у Колашину у августу 2020. године.
Написала је драму Госпођа Јосип која је била у ужем избору на конкурсу Београдског драмског позоришта 2013.
Тиха свиленост је њена друга књига поезије.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740