КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција књиге Милене Марковић
У четвртак, 21.априла у холу Академије знања са почетком у 20 часова биће представљен роман у стиху "Деца" ауторке Милене Марковић, добитнице НИН-ове награде за 2021.годину. О књизи ће говорити један од уредника издања, књижевник Звонко Карановић и ауторка.
Милена Марковиц је сценариста, драмски писац и пјесникиња. Рођена је 9. априла 1974. у Земуну. Завршила основну школу и гимназију у Београду.
Дипломирала Факултет драмских уметности одсјек драматургија, са драмом "Павиљони, или куда идем, одакле долазим и шта има за вечеру" у јуну 1998. године у Београду.
Објавила је књиге Пас који је појо сунце, Истина има терање, 3 драме, Црна кашика, Птичје око на тараби, Пре него што све почне да се врти, Песме, Драме, Песме за живе и мртве, Змајеубице…
Изведене су њене драме Павиљони – куда идем, одакле долазим и шта има за вечеру, Шине, Наход Симеон, Брод за лутке, Шума блиста, Змајеубице, Деца радости, Пет живота претужног Милутина, Ливада пуна таме. Добитница је Специјалне награда у Бечу за најбоље драме са еx-YУ простора, три награде Стеријиног позорја за најбољи драмски текст(Наход Симеон, Брод за лутке и Змајеубице), као и награде за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“, те признања која носе имена Тодора Манојловића, Ђуре Јакшића, Милоша Црњанског, Биљане Јовановић…, као и награду "Перо Деспота Стефана" за поезију.
По сценарију Милене Марковић снимљен је филм „СУТРА УЈУТРО“ у режији Олега Новковића. Написала је сценарио за награђивани филм "Бели, бели свет" у режији Олега Новковица, те за филмове Отаџбина и Жив човек, као и за документарни филм Рударска опера. Милена је и један од сценариста серије „Нечиста крв“.
Деца" су поема о осујећеном, вечно недовршеном одрастању, моћна, у нашим језицима неуспоредива, највећа књига о женскости, о мајчинству, кћеринству и синовству... опасан роман о историји, оној нама најважнијој и трауматичној, која потече с Другим светским ратом, настави се кроз осамдесете, та деценија нашег одрастања, и прегази нас током деведесетих" - Миљенко Јерговић.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740