КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Изложба Будва живи историју награђена на 16. Међународном подгоричком сајму књига
На 16. Међународном подгоричком сајму књига и образовања постављена је изложба "Будва живи историју" за коју су фотографије одабрале Гордана Љубановић и Маја Симоновић. Изложба је настајала у периоду пандемије која је значајно промијенила наш свијет и начин живота, а ЈУ Народна библиотека Будве је имала намјеру да прикупи и сачува документарна свједочанства о свему што смо проживљавали: од првих поремећаја свакодневног живота, преко увођења ванредних мјера, до успомена на тренутке изолације и усамљености, живота на дистанци и под маскама. У том циљу Библиотека је осмислила пројекат „Будва живи историју“ и позвала је грађане са територије будванске општине да донирају фотографије на којима су забиљежили личне или друштвене моменте нове реалности. Те фотографије су постале дио завичајног фонда Библиотеке и остаће као чувари нашег колективног сјећања. Циљ је био да се прикупи и забиљежи што више детаља и ситуација из живота грађана Будве, који би будућим покољењима причали причу о нашем времену. Овај заједнички подухват грађана и Библиотеке окончан је изложбом радова највеће документарне и ликовне вриједности која је први пут представљена на Сајму.

Изложба је награђена посебним признањем за визуелно обликовање простора Сајма.

Члан жирија за додјелу награда проф. др Славица Перовић образложила је награду: „Посебно признање за визуелно обликовање простора Сајма изложбом фотографија „Будва живи историју“, Народна библиотека Будве која уз врло богату издавачку дјелатност представља и овај визуелни вид, исјечке из историје града чију културу на Сајму представља. Народна библиотека Будве је иначе промотор књижевних вриједности и тако показује многозначност доживљаја књиге и књижевног стваралаштва што могу и лично да потврдим учествовањем на књижевним вечерима и на једној сјајној, утемељеној промоцији књига и књижевне вриједности.“
Директорици ЈУ Народна библиотека Будве, Мили Баљевић је уручена Награда, а она је тим поводом, захваливши се на признању, рекла: „Овакве награде су увијек подстицај да наша Библиотека настави још интензивније да ради на ширењу културе и вриједности не само у нашем граду , него и шире“.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740