КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање књига Елене Зелинске и изложба фотографија Ане Зелински
У организацији Народне библиотеке Будве у четвртак, 2. јуна 2022. у 20 часова у холу Академије знања биће уприличено вече „Балкански путник“, када ћемо представити књиге о Балкану ауторке Елене Зелинске.
У својим књигама – путовања по Црној Гори и Србији, ауторка пише о историји и традицији овог краја, о националној кухињи и одличним приликама за рекреацију и здравствени опоравак након пандемије.
Књиге су јој преведене на многе језике, италијански, грчки, а прије свега на српски.
Недавно објављен у Русији, роман „Декамерон Балкана” је измишљена приповијест о емиграцији, о љубави, о љепотама Црној Горе.
Биће ријечи и о приручнику за ученике црногорског језика „50 корисних дијалога“, који ће помоћи онима који тек почињу живот на Балкану у брзом сналажењу у језику.
Рад Елене Зелинске представиће Весна Смиљанић Рангелов, уредник највеће издавачке куће у Србији - Служни гласник, која је магистар науке о кнјижевности и докторанд наука о језику.
Исте вечери биће отворена изложба фотографија Ане Зелинске „Моја Црна Гора“. Програм ће водити Станка Станојевић.
Елена Зелинска је писац, новинар, јавна личност. Рођена у Санкт Петербургу, од 2000. године живи и ради у Москви. Водила је највећу јавну новинарску организацију у Русији. Од 2014. године живи на Балкану.
Аутор је више од 10 књига: најпознатији је историјски роман „На рекама Вавилона“, по коме већ 10 година постоји радио наступ на неколико радио станица у Москви.
Документарна прича о опсади Лењинграда "Жути снег", збирка приповједака "Јабука са дрвета" и путописна књига "Моја здрава Србија" преведене су на српски језик.
Од 2015. године живи са породицом у Будви.
Ана Зелинска је фотограф, графички дизајнер, блогерка. Директорица је умјетничког клуба „Кућа сунца“. Живи у Будви од 2015. године.
Побједница је Међународног фото конкурса „Балкански мост“. Прву и врло необичну изложбу имала је 2016. године у Котору под називом „Живе поред нас“ - фотографије свијета инсеката Црне Горе. Другу изложбу имала је у Будви и посвећена је мачкама.
Ана је учесник међународних изложби посвећених природи Балкана.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740