КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
КЊИГА ПОД ФЕРАЛ II - Мали фестивал регионалних писаца
Други фестивал регионални писаца “Књига под ферал“ завршава у суботу, 11. јуна гостовањем Аднана Репеше, писца из Мостара , Станиславе Николић Арас, списатељице из Задра и пјесника и кантаутора Ивана Шкрбеа из Загреба. Након књижевног програма,на Пјацети код куће Чекрдековића испред Отвореног умјетничког атељеа у Старом граду, Иван Шкрабе ће нас обрадовати соло концертом чиме ће бити затворен тродневни фестивал.
Аднан Репеша (Мостар, 1978) завршио је педагошку академију на одсјеку за босански језик и књижевност. Наставник је босанског језика и књижевности. До сада објавио двије збирке прича “С обје стране срца” (2009) и “Кратке приче за дуго умирање” (2013), као и роман Својта. Приче објављује у часописима широм еx-ју простора. Живи у Благају близу Мостара.
Станислава Николић Арас (1972) професорица је књижевности. Бави се књижевношћу у области школства (наставник у гимназији) и јавног дјеловања (модерира књижевне разговоре у АРТ радионици Лазарети, води клуб читаоца у Дубровачкој библиотеци, клуб читаоца за младе Алтернативне лектире у АРЛ-у, једна је од организаторица фестивала КаЛибар и чланица је жирија Награде за књижевност на друштвеним мрежама − Пост сцриптум). Објавила: Такве се ствари догађају људима (поезија, 2014), Меке границе (кратке приче, 2016), Недолично и вриједно спомена (поезија, 2016), Премјештања (поезија, 2020) ,12 пред зидом (приче, 2020).
Рукопис Хоррор вацуи награђен је на трећем конкурсу за прозу Трећег трга и Београдског фестивала поезије и књиге (2020). Живи у Задру и Дубровнику. Мајка је двоје дјеце.
Иван Шкрабе је кантаутор из Јастребарског са загребачком адресом. Први наступ биљежи на локалном фестивалу 2005. године, пет година касније на локалној радио постаји снима и издаје ЕП "2010." , да би тек 2018. године објавио први студијски албум, ЕП "Додиром слободе" у издању Маст продукције којег је продуцирао словеначки музичар Дејан Лапања, а на пјесми „Напустите градове“ пратећи глас пјева словеначка музичарка Катарина Јуванчич.
О Шкрабеу пише енглески новинар Еддие Цоонеy у еклектичном музичком магазину „R2 Rock’n’Reel“.
Један је од актера документарног филма „Music Is A Universal Language“ те се појављује у „Резервној култури“, музичкој хроници књижевника и кантаутора Милоша Зупца, који између осталог пише о Ивану: „Његов позив јест од оних с проповједничком снагом: „Окупите се људи,стигао је час...ˮ Његов глас је опојно сугестиван, његова гитара племенски мантрична. И први пут – овај пјесник трансцендентог искуства допустио је да његова пјесма буде професионално сниматељски третирана и сачувана. Само у том допуштењу, а камоли у пјесмама за памћење, садржана је важност овог албума за цјелокупну хрватску и регионалну продукцију.“ Иван Шкрабе ће нам представити и збирку стихова „Њежност дивљег биља“.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740