КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање збирке пјесама „Твоја рука“ Радмиле Кнежевић
У суботу, 18. јуна, у холу Академије знања представљена је нова књига коју је објавила Народна библиотека Будве. Ријеч је о пјесничкој збирци Твоја рука, ауторке Радмиле Кнежевић. О књизи су говорили рецензенткиња, пјесникиња Милица Бакрач, професор на цетињској Богословији - ђакон Павле Љешковић и ауторка, а промоцију је водила Станка Станојевић. У музичком дијелу програма наступио је црквени хор Свети Јевстатије Превлачки из Будве.
Радмила Кнежевић рођена је 19. септембра 1971. године у умјетничкој породици Стојковић, у старом дијелу Призрена, Поткаљаји. У Призрену завршила основну школу „Младен Угаревић” и Гимназију. Бавила се писањем и глумом, била је учесник многих литерарних конкурса и књижевних манифестација и члан аматерског позоришта при Дому културе. Завршила Факултет драмских уметности – глума, Академија уметности у Приштини у класи професора Светозара Рапајића и Филолошки факултет - књижевност и српски језик, на Универзитету у Приштини. Глумица је Народног позоришта у Приштини са сједиштем у Грачаници као и редитељ и водитељ Школе глуме у Грачаници у организацији Народног позоришта. Директорица Драмског студија – школе глуме у Будви, у оквиру кога се као драмски педагог бави позоришном едукацијом дјеце и одраслих, кроз часове и радионице глуме и позоришне представе. Оснивач је и предсједница фестивала дјечије књижевности у Будви, МАЛЕ МОРСКЕ ПЈЕСМЕ И ПРИЧЕ који се реализује у сарадњи са ЈУ Народна библиотека Будве. Водитељ и уредник Клуба љубитеља књиге и филма у биоскопу Кадмус Синеплекс у Будви. Предавач и аутор семинара ОД ПРИЧЕ ДО СЦЕНЕ, верификованог од стране Завода за школство Црне Горе, за обуку просвјетних радника у драмском раду са дјецом.
Предсједница је Уметничког удружења „Бистрица“ у Београду и Призрену.
Умјетнички руководилац „Удружења Призренаца и пријатеља“ у Подгорици.
Представе које је режирала, као и драме које је написала,извођене су на бројним фестивалима у земљи и региону и многим позоришним сценама. Добитник је четири награде за режију дјечијих представа. Пише: кратке приче, драме за дјецу и одрасле и пјесме. Заступљена у лектири за основну школу у Србији.
Објављене књиге:
1.ЧЕТИРИ ДРАМЕ ЗА ДЕЦУ – ИП „Хвосно”, Исток, 2007.
2. НЕ ТРАЖИМ ДА ЗНАШ (пјесме) – ИК „Свет књиге”, Београд 2011.
3. ПРИЗРЕНЕ СТАРИ, са Лелом Марковић(антологија) НИЈП „Панорама”, Косовска Митровица, 2012.
4. МАЛЕ МОРСКЕ И ОБАЛСКЕ ПРИЧЕ, ИК „Пчелица”, Чачак, 2012.
5. ПОКЛОНИ СЕ И ПОЧНИ, ИК „Пчелица”, Чачак, 2014.
6. Обновљено издање пок. мајке Љиљане Стојковић „ПРИЗРЕН У СРЦУ”, ИК „Граматик”, Београд, 2016.
7. У ПОТРАЗИ ЗА ЉУБИЦОМ, ИК Пчелица, Чачак, 2017.
8. Коаутор брошуре УПРКОС СВЕМУ, Народно позориште у Приштини, Грачаница 2018.
9. КАП СУНЦА, (пјесме) - Интитут за српски језик, Никшић, 2018.
10. БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА У ПЕСМАМА, са Лелом Марковић, ауторско издање, Призрен, 2020.
Књижевне награде:
-Прву књизевну награду добила је са 15 година, за „Песму о мајци” на једном литерарном конкурсу у Призрену, 1986. године.
-ВУКО БЕЗАРЕВИЋ - за најбољу сатиричну причу „Понекад пожелим да сам џип”, Фестивал хумора и сатире, Пљевља, 2010.
-ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА КРАТКУ ПРИЧУ, АКТ, Ваљево, 2010.
-ПЛАКЕТА ЗА ДЈЕЧИЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ, за књигу „Мале морске и обалске приче”, 11. Међународног сајма књига „Трг од књиге”, Херцег Нови, 2012.
-Прва награда за ОРИГИНАЛНИ ДРАМСКИ ТЕКСТ ЗА ДЕЦУ, за радио драму „Размаженко Боле”, драмског програма Радио Београда, Београд, 2014.
-Пјесма „Голуб“, треће мјесто на конкурсу „Преображењско појење“, Ниш 2016.
-Прва награда ТОМА РАДОСАВЉЕВИЋ, за пјесму „Разговор са Метохијом“, Центар за културу „Сава Дечанац“, Лепосавић, 2019.
-Прва награда за пјесму „Добри мој“ на међународном литерарном конкурсу, Српско-аустријски фестивал културе и умјетности, СОФКУ 2020, Беч, Аустрија, 2020.
-Књига ПОКЛОНИ СЕ И ПОЧНИ, у номинацији је за књижевну награду „Мали принц”.
-Пјесма „Векови између нас” добила похвалу на Сабору духовне поезије, Раковица 2015.год.
-Пјесма „Кућа од пене” добила похвалу за песму на Сабору поезије „Дучићу у походе”, Дучићи код Подгорице, 2012.
-Пјесма „Папуче“ добила похвалу Дома културе у Бојнику, фебруар 2022.
Заступљена је у многобројним антологијама, алманасима и зборницима. Аутор је бројних рецензија, приказа и драматизација, текстописац неколико пјесама за дјецу и одрасле које су извођене на музичким фестивалима. Чланица је: Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Косова и Метохије, Удружења књижевника Црне Горе, Удржења драмских писаца Србије, члан АССИТЕЈ -а (Међународна организација за развој позоришта за дјецу и младе), члан Института за дјечију књижевност у Београду, члан Удружења црногорских писаца за дјецу, редовни члан Матице Српске у Новом Саду, члан Друштва за српски језик „Старо Косово“, члан Одбора за обнову светиња Призрена и члан црквеног хора „Свети Јевстатије Превлачки“ у Будви.
Живи у Будви, Београду и Призрену.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740