КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Почиње шести књижевни фестивал Ћирилицом
У организацији Народне библиотекe Будве и Удружења издавача и књижара Црне Горе у уторак , 23. августа у 21 час отворићемо шести књижевни фестивал Ћирилицом који ће на Тргу између цркава у Старом граду Будве трајати до 6. септембра. Овогодишњи Фестивал отвориће предсједник Општине Будва Мило Божовић, а у име Савјета ЈУ Народна библиотека Будве говориће професорица Марија Мајкић. Након свечаног отварања наступиће ансамбл Коло са играчком представом „Соколова песма“.

Ансамбл KОЛО прави искорак ка будућности. Са поносом представљају „Соколову песму“, играчку представу у режији еминентног мађарског редитеља и кореографа Габора Михаљија, директора Мађарског државног ансамбла MÁNE.
Базирана на српском народном стваралаштву, фолклору, са умјетницима Ансамбла KОЛО у свим ролама, ова представа преиспитује и третира ритуале, обичаје, вјеровања, епску и лирску народну књижевност, универзалне симболе и препознатљиве митове кроз игру, пјесму и музику, а са циљем да и њих и нас спреми за будућност.
„Соколова песма“ је битан тренутак у историји Ансамбла KОЛО и кулминација вриједног рада у претходних седам година. Ова представа је израз њихове жеље да сачувају традицију али и да, испитујући, истражујући и стварајући унутар ње, отворе нови простор за развој наше умјетности и обезбједе њену сигурну будућност.
Идејни творац: Габор Михаљи
Kореограф и редитељ: Габор Михаљи
Kомпозитор: Габор Гера
Музички уредник: Атила Гера
Сценограф: Ђерђ Арваи
Kостимографкиња: Едит Суч
Дизајнер свијетла: Золтан Фодор
Видео анимација: Жолт Kораи
Асистенти кореографа: Зорана Митровић, Милан Бачкуља, Беатрикс Борбеј, Мате Фаркаш
Музички асистенти: Мирко Милановић, Бранка Башић
Асистенткиња сценографа: Јована Пешић
Асистенткиња костимографкиње: Јелена Бојовић
Извођачи: Играчи-пјевачи и Народни оркестар Ансамбла народних игара и песама Србије KОЛО
Гостујући умјетници: Оркестар Бојан Kратић
Фотографкиња: Милица Новаковић
Улаз је слободан.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740