КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Гост књижевне комуне Жељко Миловић
У оквиру треће Књижевне комуне у Петровцу, коју реализује Народна библиотека Будве, а чији је уредник књижевник Ђорђе Греговић, у понедјељак, 29. августа на платоу испред Црвене комуне са почетком у 20 часова биће уприличен разговор са књижевником и новинаром из Бара – Жељком Миловићем који ће водити управо Ђорђе Греговић.

Жељко Миловић је црногорски књижевник, новинар и публициста. Рођен је у Бару, 1968. године, гдје и данас живи. Био је уредник Барских новина, бАРС-а (часопис за умјетност) и Нових барских новина. Од 1994. године ради као новинар, водитељ и музички уредник у Радио Бару, гдје уређује и електронски портал БАРинфо. Члан је Удружења књижевника Црне Горе.
Од 1986. године публикује музичке критике, чланке и есеје, као и разноврсне текстове везане за проблеме културе и субкултуре. Приређивач је три зборника Удружења књижевника Арс Антибари. Од 1994.године, када му излази прва књига поезије Bandiera Rossa, па до ове године, када је публиковао збирку прича Повратак у Улицу маршала Тита, објавио је једанаест поетских и прозних дјела. Његова најновија књига, као сентиментални времеплов у шездесете и седамдесете године прошлог вијека, обухвата педесет истинитих прича које описују галерију славних Барана, сада већ барских легенди. Сем тога, самостални је аутор три монографије и коуредник и коаутор још двије монографије везане за Бар.Његово кључно дјело је монографија Црногорска поп-роцк музика 1954-1991, пионирско дјело из овог домена у Црној Гори. Добитник је књижевне награде Ћамил Сијарић за збирку приповједака за 2006/07. годину и неколико награда за радио новинарство, укључујући и Grand Prix на Фестивалу радијског стваралаштва Црне Горе 2010. године. Први је лауреат годишње награде часописа Komun@ за промоцију и валоризацију културне баштине Црне Горе, 2015. године.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740