КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција зборника дјечијих радова “Ја против насиља”
У оквиру Дјечије недјеље Народна библиотека Будве и НВО Талас представиће зборник дјечијих радова "Ја против насиља" у холу Академије знања у петак, 7.октобра са почетком у 18 часова. Том приликом биће уприличена и изложба дјечијих радова на ту тему који су нашли своје мјесто у Зборнику. Зборник литерарних и ликовних радова дјеце уредиле су професорице Зорица Јоксимовић и Сања Пантовић које ће га и представити, а о зборнику и теми Ја против насиља говориће и психолошкиња Нада Божовић, док ће промоцију водити Станка Станојевић из Народне библиотеке Будве. Награђени ученици, дјеца будванских основних школа, прочитаће своје радове.
У Уводнику Зборника налази се пјесма дјечијег пјесника Велимира Ралевића, избор ликовних радова направила је Ана Бастаћ Мартиновић, а на насловној страни налази се ликовни рад Леиле Шаботић, ученице ЈУ Друга основна школа, Будва.
Награђени су поетски и прозни радови ученика у категорији нижих и виших разреда основних школа: Андреј Хутер, Сташа Јабучанин, Данило Мијатовић, Зоја Зечевић, Каролина Копитовић, Анђелина Јанковић, Анђела Крстајић, Петра Стањевић, Дуња Чармаковић, Јулија Кадина,Теодора Матовић и Анђела Вучковић. Награђени су и ликовни радови ученика у истим категоријама: Вито Греговић, Ђорђе Јанковић, Петра Радуловић, Дарија Конкова, Ајла Шабанић и Алиса Михеева. Такође, у Зборнику "Ја против насиља" заступљени су и похваљене пјесме, приче и ликовни радови ученика будванских основних школа.
Обиљежавање Међународне недјеље дјетета представља начин да се укаже јавности на потребу и обавезу поштовања дјетета и на заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета коју је 1989. године усвојила Скупштина УН-а. „Дјечија недјеља“ има циљ да промовише права дјетета, утиче на побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и да упозна ширу јавност са потребама дјеце, са њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740