КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција књиге есеја „Уз(лет) ријечи“ Зорице Јоксимовић
У оквиру програма прославе Дана општине Будва, у понедјељак, 14. новембра у 19 сати представићемо књигу есеја „Уз(лет) ријечи“ ауторке Зорице Јоксимовић, коју је објавила Народна библиотека Будве. О књизи ће у холу Академије знања говорити: рецензенткиња др Софија Калезић, књижевник Мираш Мартиновић, ликовна умјетница Сандра Ђурбузовић и ауторка.
Ауторка Зорица Јоксимовић је у поетски надахнутом Уводнику поред осталог записала и сљедеће: „Истином гласнорјече сви они који у свом времену гледају кроз пукотине историје и стварају Ријечи посебног свједочења, о животу и о његовим вриједностима, они са најтананијим скептицизмом своје вјере. Они који су огледала и путокази на путу бројних мјесечевих мијена. Пронаћи смисленост у времену свог стваралаштва је имати комуникацију са човјеком, временом живљења и са самим собом. То је оно светројство, које у нама потиче биће на стваралачки чин. Онај израз који надживјеће свог ствараоца.“
Зорица Јоксимовић је рођена 1963. године у Иванграду. Завршила је студиј компаративне књижевности и филозофије на Филозофском факултету у Сарајеву. Професорица је Црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности у ЈУ „Друга основна школа“ у Будви. Ради више од 30 година у настави. Радила је као један од првих новинара Радио Будве, а 1990. била у уредништву часописа „Kруг”, који је у Црној Гори био први приватни културно-информативни магазин.
Ауторка је књиге кратких прича „Од воде и камена до приче и причања – по мотивима будванских легенди” (Будва, 2015.) која је преведена на енглески језик From water and stone to story and storytelling Budva, 2017. год. објављена од стране ЈУ Народна библиотека Будве и НВО „Талас”, Будва.
Заступљена је у монографији прозног стваралаштва црногорских ауторки „Минервиним трагом” др Софије Kалезић. Прича „Kадмо“ је дио изабраних у Антологији прозног стваралаштва црногорских књижевница др Софије Kалезић.
Рецезенткиња је књига: Гребени од костију Бориса Јовановића Kастела, збирки дјечије поезије Велимира Ралевића Зубаторепати створ и Јавке из самоће, збирки лирских записа Мираша Мартиновића Свеска од маслинина лишћа и Дан и ноћ у Бутуи, романа Болница Миша Гаћиновића.
Есеји су јој објављивани у књизи о Бранки Богавац - Бранка витез умјетности I и II, приређене од стране Јоване Дошљак, у Kњижевним новинама, Токовима, Вијестима, Монитору као и часописима за његовање културне баштине Одзиви и Kомуна. Објављује текстове на порталу за културу и културну баштину Црне Горе Бутуа и montenegrina.net.
Суоснивач је НВО Талас, која се бави афирмацијом и публиковањем дјечијег стваралаштва, као и развијањем медијеске писмености код дјеце, у чијем су циљу организоване радионице Kреативног писања.
Уредница је зборника дјечијих радова Наши пјешчани записи, Будва 2018, Бајка је мајка 2019. као и ауторка мултимедијалног пројекта Ријечи и изрази мога краја. Учествује у многим културним међународним пројектима (Kултурно–образовни међународни пројекат – Balkan Kids Tube Fest 2021.) У сарадњи са Народном библиотеком Будве, реализовала је пројекте Бајка је мајка , Чувајмо народни језик, Гумна будванског краја и сл.
Живи и ствара у Будви.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740