КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција монографије VI књижевни фестивал Ћирилицом
Посљедњег дана прославе Дана општине Будва програмима реализованим у Народној библиотеци Будве, у понедјељак 21. новембра у 18 сати у холу Академије знања представићемо монографију „6. књижевни фестивал Ћирилицом“. О овој публикацији у холу Академије знања говориће: књижевни критичар Желидраг Никчевић, пјесник и један од организатора фестивала „Ћирилицом“ – Радомир Уљаревић, као и приређивачи монографије Милан Станишић и Станка Станојевић. У музичком дијелу наступиће дуо “2SOUL(0)S“: Душица Кордић (вокал, виолина, гусле) и Никола Вучковић (клавир).
Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе у протеклих шест година реализовали су пет књижевних фестивала Ћирилцом, на Тргу између цркава и један онлајн због ситуације у вези са пандемијом. На Фестивалима су представљена најзначајнија имена из свијета књижевности и писмености која у свом стваралаштву баштине ћирилично писмо. Фестивал “Ћирилицом“ издвојио се протеклих година као значајан мултимедијални, мултидисциплинарни и међународни фестивал посвећен ћириличној култури и писмености.
Сама иницијатива и пројекат “Ћирилицом”, од самог почетка, од 2017. када је одржан први Фестивал, имају циљ да допринесу покушајима да ћирилица буде равноправна, и да се у ћирилици препозна позив на толеранцију, на добронамјерност. Такође, циљ Фестивала је да скрене пажњу јавности и отвори научну јавну дебату о миленијумски старом писму на којем су исписани почеци наше писмености, на чему се радило протеклих година.
Монографију „6. Књижевни фестивал Ћирилицом“ објавили су ЈУ Народна библиотека Будве и Штампар Макарије под покровитељством Туристичке организације Будве. Садржи 140 страница уз обиље фотографија које је снимио Никола Тодоровић, док је монографију дизајнирала Марина Вешовић.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740