КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Јубиларне 10. „Међународне Његошеве вечери поезије“ у Будви
У Организацији НВО Његошеве вечери поезије и ЈУ Народна библиотека Будве, у Будви ће 20. и 21. децембра бити уприличене јубиларне 10. Међународне Његошеве вечери поезије.
Током два дана на овој, међународној манифестацији, одабрано је да говори око 40 учесника, а започеће округлим столом на тему “Покољења дјела суде - Историја у огледалу поезије“ у уторак, 20. децембра у 12 часова у манастиру Подмаине. О овој теми на округлом столу у двије сесије говориће: митрополит Јоаникије, отац Рафаило, академик Синиша Јелушић, Саша Радојчић, Гојко Божовић, Владан Бајчета, Мирослав Алексић, Милутин Мићовић, Новица Ђурић, Бећир Вуковић, Вишња Косовић, Будимир Дубак и Радомир Уљаревић.
У сриједу, 21. децембра, на Академији знања од 18 часова биће уприличен „Међународни митинг поезије“ на којем ће учествовати и шест пјесника из иностранства, по двоје из Турске и Македоније и по један пјесник из Русије и Украјине: Христо Петрески (Македонија), Димче Шипинкаровски (Македонија), Дмитриј Бураго (Украјина), Месут Сенол (Турска), Бедрије Филиз (Турска) и Софија Јечина (Русија). Поред њих, стихове ће казивати и домаћи аутори: Драган Јовановић Данилов, Милица Лилић, Саша Радојчић, Мирослав Алексић, Вера Хорват, Бећир Вуковић, Сава Радуловић, Милица Бакрач, Новица Ђурић, Вишња Косовић, Станка Рађеновић Станојевић, Радмила Кнежевић, Милутин Мићовић, Будимир Дубак, Оливера Доклестић, Трипко Драганић, Родољуб Ћорић и Милан Станишић.
Годинама уназад манифестација Међународне Његошеве вечери поезије, по завршетку у Црној Гори, буде представљена и у Народној библиотеци Србије. Тако ће и ове године, 23. децембра бити представљена у Београду, а дан касније ће Нови Сад- европска престоница културе организовати вече у Матици српској.
Значај ове Манифестације за Црну Гору је утолико већи, уколико знамо колико је Његош грандиозна личност. Народна библиотека Будве се ове године укључила као суорганизатор, будући да је прошле године установљено да се дан Његошевог рођења обиљежава као државни празник, а да је Будва град кандидат за европску престоницу културе – Будва – Бока европска престоница културе 2028.
Покровитељи јубиларних 10. Међународних Његошевих вечери поезије су Општина Будва и Туристичка организација Будве.

©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740