КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција романа Унутрашње море Данице Вукићевић
У четвртак, 6. априла у холу Академије знања, у организацији Народне библиотеке Будве биће одржана промоција романа Унутрашње море ауторке Данице Вукићевић, добитнице 69. НИН-ове награде за најбољи роман године. На промоцији која почиње у 19 часова о роману ће говорити Вања Ковачевић, филозоф, театролог и новинар ТВЦГ, а кроз разговор ауторка ће нам представити и роман и свој књижевни рад.
Даница Вукићевић рођена је 1959. године. Завршила је општу књижевност и теорију књижевности, као и Женске студије. Објавила књиге поезије: „Као хотел на ветру“; „Када сам чула гласове“; „Шаманка“; „Лук и стрела“; „Прелазак у једну другу врсту“; „Високи фабрички димњаци“; „Светлуцавост и милост“; „Док је сунца и месеца“; „Ја, Клаудија“… Књигу кратке прозе „На плажама“, прозну књигу „Живот је горила“; књигу прича „Мајка обрнутих ствари“. Бави се и књижевном критиком и есејистиком. Заступљена је у пјесничким и прозним антологијама које су уређивали: Чарлс Симић, Радмила Лазић, Михаило Пантић, Љиљана Ђурђић…
Прије НИН-ове добила је награде: ProFemina, „Биљана Јовановић“, „Милица Стојадиновић Српкиња“, „Кондир Косовке девојке“.
Чланица је Српског књижевног друштва. Живи и ради у Београду.
Даница Вукићевић написала је „Унутрашње море“ – збирку записа, мини-есеја, лирско-наративних фрагмената… у којима је главна јунакиња и она сама, са увидима (ауто)поетичним, личним, вриједносним, што чини нит која дозвољава да ова књига буде роман, како је изричито у свом образложењу назива НИН-ов жири:
„Роман Данице Вукићевић Унутрашње море, формално инвентиван, преиспитује проблеме егзистенције од приватне до друштвено-политичке равни, од материјалности свакодневице до кључних унутарњих драма појединаца у савременом свету.
Језичком суптилношћу и силовитошћу, Даница Вукићевић трансформише фрагментарни начин писања у целовиту романескну слику света.“
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740