КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција поетске збирке Сутерен аутора Мата Уљаревића
Промоција збирке поезије "Сутерен", лауреата престижног пјесничког признања "Новица Тадић", младог пјесника Мата Уљаревића, биће уприличена у четвртак, 20. априла, у холу Академије знања у Будви. На промоцији која почиње у 20 часова говориће Жарко Миленковић, пјесник, књижевни критичар и проучавалац књижевности, такође један од чланова жирија за додјелу награде "Новица Тадић".
Мато Уљаревић је рођен у Подгорици 1997. године. Дипломирао је на специјалистичким студијама вајарства, на Факултету ликовних умјетности на Цетињу, у класи проф. Предрага Милачића 2020. године. Учествовао је на више домаћих и међународних умјетничких пројеката, студијских размјена, резиденција и радионица. Студијски је боравио на програму “Скулптура, објекат, инсталација” на Факултету лијепих умјетности и дизајна у Братислави (2018. ЕРАСМУС+). Добитник је више награда у области умјетности. Бави се скулптуром, цртежом, концептуалном умјетношћу и анимацијом. Члан је УЛУЦГ и оснивач НВО Реанимација. Ради и као редитељ на неколико филмских пројеката (“Урош”, “Бурна брежина”). Аутор је књиге “Сутерен” (2022). Оснивач је издавачко-умјетничке иницијативе “Тврд орах”. Тренутно завршава мастер студије на ФЛУ Цетиње. Пише поезију и есејистику.
Рецензент награђене пјесничке збирке Сутерен, Желидраг Никчевић, књижевник и књижевни критичар, између осталог је записао: "Прва збирка пјесама не мора бити прецизна најава снаге и ширине будућег стваралаштва, али се баш у њој врло често назиру обриси аутентичног дара. У пјесничком рукопису Мата Уљаревића прилично јасно одзвања и она типично тадићевска горко-иронијска нота, којој дугујемо неке од понајбољих пјесама српске данашњице."
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740