KULTURNI PROGRAMI
Promocija knjige (Po)etike(te) jednog vremena autora Ranka Pavićevića
Nova knjiga u izdanju Narodne biblioteke Budve (Po)etikete jednog vremena autora Ranka Pavićevića, biće predstavljena na 17. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga u subotu, 13. maja u 15 časova. O knjizi će govoriti recenzent doc. dr Predrag Zenović, u ime izdavača Stanka Stanojević i autor.
Ranko Pavićević rođen je u Podgorici 24. novembra 1955. godine, gdje se školovao i studirao Pravni fakultet. Ove godine obilježava jubilarnih, četrdeset godina bavljenja novinarstvom i trideset godina kulturom.
U plodnoj novinarskoj karijeri, radio je za dvanaest medijskih kuća u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji i napisao 55.000 tekstova, informacija, izvještaja, razgovora, reportaža, osvrta, komentara i drugih novinarskih formi. Radio je za RTV Crne Gore, Pobjedu, novinsku agenciju TANJUG, Blic, Ekspres politiku, Glas javnosti, Dnevnik, Jedinstvo, Pečat i druge. Bio je dugogodišnji kolumnista Omladinskog pokreta, Radija Budve, Primorskih novina i Glasa Boke.
Osnivač je Radija Budve, na čijem čelu je bio 18 godina, na mjestima glavnog i odgovornog urednika i urednika informativnog programa.
Dobitnik je više značajnih novinarskih nagrada, kao što su: „Velibor Popović“ za najboljeg dopisnika novinske agencije TANJUG, za 2006. godinu, Prve godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2019. godinu i Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore (UNCG) za 2021. godinu. Za poseban doprinos afirmaciji književnosti i kulture u Crnoj Gori, dobitnik je nagrade „Vidovdanska riječ“ koju dodjeljuje Udruženje književnika Crne Gore (UKCG), za 2019. godinu.
Autor je više scenarija, za radio i televiziju.
Ranko Pavićević je objavio 10 knjiga, različitih žanrova, od kojih su neke doživjele po tri izdanja. Kao izdavač, u okviru novinsko-izdavačke kuće ART PRESS iz Budve, objavio je i 36 knjiga drugih autora.
Objavljene knjige: ZNAKOVI VREMENA, 1994. godine; ZNAKOVI VREMENA II i ROBIJA JEDNE MLADOSTI 1995. i 1996 (po dva izdanja), AMERIČKA ZAVJERA , zatim VARVARSTVO NATO-a 2000, SLIKARI GOVORE 2002 (tri izdanja), NA VRHU PERA 2006, KAD DUŠA PIŠE 2009. i RAZGOVORI (ZNAKOVI VREMENA), koja je doživjela dva izdanja.
Knjiga (PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENA, u izdanju Narodne biblioteke u Budvi, je Pavićevićeva deseta knjiga.
Tokom 30 godina bavljenja kulturom, Ranko Pavićević je u zemlji i inostranstvu organizovao 200 samostalnih i kolektivnih izložbi slika i skulptura poznatih likovnih umjetnika. U tom periodu, organizovao je 45 međunarodnih likovnih kolonija na kojima je učestvovalo 450 renomiranih akademskih slikara iz Crne Gore i svijeta, koji su naslikali oko 1.000 umjetničkih djela.
Pavićević je do sada u Budvi organizovao 125 književnih večeri i promocija knjiga poznatih domaćih i inostranih književnih stvaralaca, kao i mladih pjesnika Budve.
Osnivač je dvije hotelske biblioteke na Budvanskoj rivijeri i prvog profesionalnog press centra u Budvi. U saradnji sa Hotelskom grupom Budvanska rivijera, idejni je tvorac i organizator izrade monumentalne kamene skulpture mitskih osnivača Budve, Kadma i Harmonije, teške oko dvije tone, koja se nalazi u TN Slovenska plaža, čiji je autor poznati crnogorski akademski vajar Marko Petrović – Njegoš. Pavićević je, pored ostalog, bio član umjetničkog Savjeta festivala „Grad teatar“ i član žirija za dodjelu književne nagrade festivala „Stefan Mitrov Ljubiša“.
Zastupljen je u monografijama „Ko je ko u kulturi Crne Gore“ i „Udruženja novinara Crne Gore“.
Član je udruženja novinara i književnika Crne Gore.
Do sada je poklonio raznim institucijama i pojedincima 1.000 knjiga iz svoje kućne biblioteke i 70 umjetničkih slika raznih formata i tehnika.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740