KULTURNI PROGRAMI
Na pres konferenciji predstavljen program VII Festivala ĆIRILICOM
Na pres konferenciji koja je održana danas u prostorijama Narodne biblioteke Budve predstavljen je program VII Festivala “Ćirilicom” koji će početi u srijedu, 23. avgusta. Na pres konferenciji govorili su: direktorica JU Narodna biblioteka Budve, Mila Baljević, predsjednica Savjeta Biblioteke, profesorica Marija Majkić u predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, Radomir Uljarević.
Direktorica Biblioteke Mila Baljević kazala je da ovogodišnji Festival predstavlja sami vrh koji je ta ustanova dosegla u organizaciji kulturnih programa u svom trajanju od skoro 160 godina.
„Mi kao organizatori smo smjelo odlučili da ove godine festival produžimo sa uobičajnih dvije na tri nedjelje, pa će publika 22 dana biti u prilici da prisustvuje našim programima. Ovako bogat program je osmišljen u cilju da se afirmiše kulturno nasljeđe i sa namjerom da doprinesemo bar, donekle realizaciji najznačajnijeg projekta naše opštine Budva – Boka, evropska prestonica kulture 2028. godine. Generalni pokrovitelj festivala je TO Budva koja je prepoznala važnost promocije ćiriličnog nasljeđa bez koga su istorija Budve, Boke i Crne Gore nezamislivi. Posebno je zanimljivo da je glavni dio festivalskog programa predstavljen javnosti još prošle godine u novembru što izdvaja ovaj festival po ozbiljnosti i temeljnosti pripreme programa u odnosu na sve slične projekte u našoj zemlji. Na programu će biti održano šest pozorišnih predstava, od čega su sve u produkciji Narodne biblioteke Budve sa partnerima. Imaćemo 16 književnih programa: dva simpozijuma i okrugli sto, jedan film, kao i muzički program na samom otvaranju festivala. U književnom dijelu festivala izdvajamo gostovanje poljske nobelovke Olge Tokarčuk, kao najznačajniji književni događaj u Crnoj Gori ovog ljeta. Na sedmom festivalu Ćirilicom imaćemo dvije sjajne i neobične izložbe, autentične kao i kompletan program festivala, koje za svoju tematiku imaju zavičajne priče upravo iz našeg grada“, navela je Baljević predstavljajući festivalski program koji u cjelosti prosljeđujemo u prilogu ovog izvještaja.
Kada je pozorišni segment u pitanju, direktorica Narodne biblioteke Budve je napomenula da je žena centralna ličnost dramskog programa.
„Upravo je ženski lik glavno težište svih premijera koje će se igrati ove godine. Sukob mlade Gojkovice i Vile je srž baleta "Zidanje Skadra". Kod plesne predstave „Kosara i Vladimir“ je istinska tema projekta bugarska princeza Kosara, njena ljubav prema dukljanskom vladaru Vladimiru, kao i njena tragična sudbina. Zora je u središtu bajke koju je napisala Zorica Joksimović. Nevjerovatna avantura iz pera budvanske spisateljice govori o toj djevojčici i Zmaju, nekadašnjem princu Iliru. Sofija Ljubiša će biti najveće iznenađenje drame "Brod", jer je ona zaista fascinantna ličnost o kojoj se jako malo znalo. Ona je jedan od tri glavna lika pozorišne sage o porodici Ljubiša, koju festival realizuje povodom jubileja - 200 godina od rođenja braće Ljubiša. Anđela Pećinar je glavni lik dramatizacije knjige "Ne možeš pobjeći od nedjelje" i biće posljednje festivalske noći i svečanog zatvaranja Festivala "Ćirilicom" kada se igra ova predstava“, dodala je Baljević.
Predsjednica Savjeta JU Narodna biblioteka Budve, profesorica Marija Majkić istakla je da je ovogodišnji program Festivala „Ćirilicom“ prije svega u službi kandidature Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Kako je ocijenila, riječ je o ekskluzivnom projektu koji sadržajem prevazilazi sve druge kulturne projekte u Budvi i u Crnoj Gori.
„Ovogodišnji projekat „Ćirilicom“ mi smo koncipirali idući u susret kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture i, logično, kulturna ponuda u našem kalendaru značajno je proširena, i to u onim aspektima koji su za Budvu od ogromne važnosti, a koji su nedostajali u dosadašnjoj kulturnoj ponudi u našem gradu. Kulturna baština Budve nije promovisana u mjeri u kojoj to zaslužuje, i mi dramskim programom želimo da unekoliko ispunimo to upražnjeno mjesto. Otuda dramski program Festivala „Ćirilicom“ predstavlja najbogatiju pozorišnu ponudu u Crnoj Gori danas“, kazala je Majkić.
Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i glavni i odgovorni urednik Festivala, Radomir Uljarević osvrnuo se na gostovanje poljske nobelovke Ogle Tokarčuk, velike svjetske spisateljice.
„U okviru gostovanja Olge Tokarčuk biće predstavljen njena nova knjiga u izdanju Štampar Makarija i Narodne biblioteke Budve, vrlo specifična i neobična kraća pripovjetka „Gospodin razgovetni“. To je koautorstvo - knjiga Olge Tokarčuk u saradnji sa Joanom Koneseko. Joana je svjetski poznata ilustratorka i ona je sa Olgom već uradila knjigu „Izgubljena duša“, a ova knjiga koju mi objavljujemo će biti prva premijera u nas, tek će izaći iz štampe, nadam se da će tog dana biti na trgu. To je jedna velika alegorija, bajka za djecu i odrasle, pisana neobično i koja je veoma popularna u Poljskoj, a nadamo se da će to tako biti i kod nas“, kazao je Uljarević.
Sedmo izdanje Festivala „Ćirilicom“ počeće u srijedu, 23. avgusta u 21 čas koncertom „Vizantijsko pojanje“ na kojem će nastupiti pojci Verica Ožegović i Milica Aleksić, a potom će uslijediti književni program „Svi vizantijski vasilevsi“, uz učešće Miraša Tomovića, Dušana Krcunovića i Borisa Brajovića. Festival se održava do 13. septembra, a svi programi su besplatni.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740