KULTURNI PROGRAMI
Premijera dječijeg mjuzikla Zmaj sa Spasa
Na sedmom Festivalu „Ćirilicom“ sinoć je na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu upriličena premijera mjuzikla za djecu „Zmaj sa Spasa“ koji za cilj ima promociju lokalnog kulturnog nasljeđa, kroz pozorišnu adaptaciju legende zapisane prije dva vijeka.
Legenda koju je od zaborava otrgao Vuk Stefanović Karadžić prije tačno 200 godina, govori o Zmaju koji se svio iznad brda Spas u pradavna vremena, a za kojeg je narod mislio da je možda čak i Ilir, sin mitskih osnivača Budve, Kadma i Harmonije. Mlada moma (djevojka) želi da vidi Zmaja, on se pri susretu zaljubljuje u nju, ali ne želi da je pusti da ode sa brda. Zmaj to ipak čini kad ga djevojka zamoli iz velike ljubavi prema njoj. Kasnije je traži, ali je više nikad ne nalazi.
Predstava sa tematikom lokalnog kulturnog nasljeđa privukla je veliku pažnju publike Festivala, naročito mališana, i uz gostovanje nobelovke Olge Tokarčuk, ovo je bio najposjećeniji ovogodišnji program. Time je, inicijalno, i ostvaren cilj organizatora da u okviru šireg projekta „Zmaj sa Spasa“ usmjere djecu i omladinu ka dubljem istraživanju istorije, mitova i legendi i kulture Budve.
Režiju i tekst za dječiji mjuzikl „Zmaj sa spasa“ potpisuje potpisuje Mateja Popović, a ovo ostvarenje je koprodukcija Narodne biblioteke Budve, dječijeg lutkarskog pozorišta „Pinikio“ i pozorišta „Čiča Miča“. Jednosatni mjuzikl u kojem su igrali Vaja Dujović, Ivan Mihailović, Dragana Dabović i drugi, naišao je na odličan prijem kod publike i ispraćen je snažnim aplauzom i ovacijama.
Reditelj i autor teksta Mateja Popović istakao je da su se u autorskom timu rukovodili konceptom da, pošto sama legende nema jasno definisan kraj, naprave priču o djevojčinom putovanju i uključe momenat obraćanja publici preko naratora.
„Jako je zanimljiv koncept, radili smo ga i ranije, ali ne na ovakav način. Ovo je ozbiljnije nego što smo ikada radili. Od legende smo uzeli cijelu priču, prvu scenu kada se djevojka rastaje od Zmaja i odlazi na svoj put, a onda je sve ostalo, u stvari, dodato. Meni je bilo zanimljivo, pošto slovenska mitologija nije previše zastupljena u djelima, uključim neke likove, pogotovo Lesnika koji je vjesnik proljeća i veselo šumsko biće. Mislim da je zanimljivo da djeci ispričamo nešto i o mitologiji, a ako se neko od mališana baš zainteresuje oni mogu dalje da istražuju o tome. Bilo mi je zanimljivo da neke aspekte mitologije pomiješam sa legendom za koju se kaže da je čak možda uticala i na čuvenu bajku „Ljepotica i zvijer“ “, istakao je Popović, koji je kazao da je kraj legende izmijenjen u srećan kraj u kojem pobjeđuje ljubav.
Poznata srpska glumica Vaja Dujović koja igra ulogu djevojke nakon premijere istakla je da je srećna i ponosna na cijelu ekipu, jer su svi uložili veliki trud koji je budvanska publika nagradila toplim aplauzima. Ona se takođe kratko osvrnula i na svoj rad u pozorištu za djecu.
„Djevojka je ovdje emotivni stub ove predstave, a svi ostali imaju prostor za neku spoljnu kreaciju. To zahtijeva dosta nekih zanatskih detalja, a na meni je bilo da budem emotivni stub predstave i to mi je bilo najvažnije i najizazovnije. Što se tiče pozorišta za djecu ja sa pozorištem „Čiča Miča“ nastupam deset godina. Imali smo sjajne predstave koje smo igrali i u Crnoj Gori, bili smo nekoliko puta na Kotorskom festivalu, kao i u Baru, Tivtu i Herceg Novom, a ovo je bio prvi put da igramo u Budvi“, kazala je Dujović.
Glumac Ivan Mihailović zadovoljan je dobrom reakcijom publike na predstavu. Kako je kazao, projekat „Zmaj sa Spasa“ za tim je bio vrsta rizika jer su izašli iz zone komfora.
„Provukli smo dosta nekih filozofskih i ljubavnih tema. Mi smo prvo dobili poziv da radimo predstavu na ovu temu. Prvo smo pročitali legendu i dva mjeseca razmišljali šta bi mogli da uradimo. Pošto je legenda izvorno nedovršena, nama je bila inicijalna ideja da se bavimo dokazivanjem da li je moguće preći nemoguć put zarad prave ljubavi i tom temom se aktivno bavimo. Prilično smo zadovoljni i saradnjom sa Narodnom bibliotekom Budve. Koprodukcije su veoma važne jer se energije i iskustva razmjenjuju, a uvijek kao proizvod nastane nešto što je drugačiji od onoga što nastaje u uslovima u kojima uvijek radimo. Uvijek koprodukcije otvaraju neka nova rješenja i izazove, a sa druge strane putujemo i krećemo se i predstave vide djeca iz različitih krajeva bivše republike“, naveo je Mihailović.
U Narodnoj biblioteci Budve, kako je ranije najavljeno, nastaviće sa promocijom lokalnog kulturnog nasljeđa kroz ediciju „Enheleja“, koja je započeta objavljenim knjigama o čudotvornoj ikoni „Budvanska Gospa“ i legendom, bajkom u stihu i bojankom za djecu o Zmaju sa Spasa.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740