КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање књиге Ранка Павићевића
Књига (По)етике(те) једног времена аутора Ранка Павићевића, чији је издавач Народна библиотека Будве, биће представљена у оквиру програма прославе Дана општине Будва у сриједу, 15. новембра у холу Академије знања са почетком у 20 часова. О књизи ће говорити рецензент доц. др Предраг Зеновић, у име издавача Станка Станојевић и аутор.
Ранко Павићевић рођен је у Подгорици 24. новембра 1955. године, гдје се школовао и студирао Правни факултет. Ове године обиљежава јубиларних, четрдесет година бављења новинарством и тридесет година културом.
У плодној новинарској каријери, радио је за дванаест медијских кућа у Црној Гори и бившој Југославији и написао 55.000 текстова, информација, извјештаја, разговора, репортажа, осврта, коментара и других новинарских форми. Радио је за РТВ Црне Горе, Побједу, новинску агенцију ТАНЈУГ, Блиц, Експрес политику, Глас јавности, Дневник, Јединство, Печат и друге. Био је дугогодишњи колумниста Омладинског покрета, Радија Будве, Приморских новина и Гласа Боке.
Оснивач је Радија Будве, на чијем челу је био 18 година, на мјестима главног и одговорног уредника и уредника информативног програма.
Добитник је више значајних новинарских награда, као што су: „Велибор Поповић“ за најбољег дописика новинске агенције ТАЊУГ, за 2006. годину, Прве годишње награде Удружења новинара Црне Горе за 2019. годину и Награде за животно дјело Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ) за 2021. годину. За посебан допринос афирмацији књижевности и културе у Црној Гори, добитник је награде „Видовданска ријеч“ коју додјељује Удружење књижевника Црне Горе (УКЦГ), за 2019. годину.
Аутор је више сценарија, за радио и телевизију.
Ранко Павићевић је објавио 10 књига, различитих жанрова, од којих су неке доживјеле по три издања. Као издавач, у оквиру новинско-издавачке куће АРТ ПРЕСС из Будве, објавио је и 36 књига других аутора.
Објављене књиге: ЗНАКОВИ ВРЕМЕНА, 1994. године; ЗНАКОВИ ВРЕМЕНА II и РОБИЈА ЈЕДНЕ МЛАДОСТИ 1995. и 1996 (по два издања), АМЕРИЧКА ЗАВЈЕРА , затим ВАРВАРСТВО НАТО-а 2000, СЛИКАРИ ГОВОРЕ 2002 (три издања), НА ВРХУ ПЕРА 2006, КАД ДУША ПИШЕ 2009. и РАЗГОВОРИ (ЗНАКОВИ ВРЕМЕНА), која је доживјела два издања.
Књига (ПО)ЕТИКЕ(ТЕ) ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА, у издању Народне библиотеке у Будви, је Павићевићева десета књига.
Током 30 година бављења културом, Ранко Павићевић је у земљи и иностранству организовао 200 самосталних и колективних изложби слика и скулптура познатих ликовних умјетника. У том периоду, организовао је 45 међународних ликовних колонија на којима је учествовало 450 реномираних академских сликара из Црне Горе и свијета, који су насликали око 1.000 умјетничких дјела.
Павићевић је до сада у Будви организовао 125 књижевних вечери и промоција књига познатих домаћих и иностраних књижевних стваралаца, као и младих пјесника Будве.
Оснивач је двије хотелске библиотеке на Будванској ривијери и првог професионалног прес центра у Будви. У сарадњи са Хотелском групом Будванска ривијера, идејни је творац и организатор израде монументалне камене скулптуре митских оснивача Будве, Кадма и Хармоније, тешке око двије тоне, која се налази у ТН Словенска плажа, чији је аутор познати црногорски академски вајар Марко Петровић – Његош. Павићевић је, поред осталог, био члан умјетничког Савјета фестивала „Град театар“ и члан жирија за додјелу књижевне награде фестивала „Стефан Митров Љубиша“.
Заступљен је у монографијама „Ко је ко у култури Црне Горе“ и „Удружења новинара Црне Горе“.
Члан је удружења новинара и књижевника Црне Горе.
До сада је поклонио разним институцијама и појединцима 1.000 књига из своје кућне библиотеке и 70 умјетничких слика разних формата и техника.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740