КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција књиге поезије „Вертиго“ аутора Крста Вуковића, у издању Библиотеке
У сриједу, 31. јануара 2018. године, ЈУ Народна библиотека Будве представила је нову књигу из своје едиције – поетску збирку „Вертиго“ Крста Вуковића. Главна уредница издања је Мила Баљевић, директорица ЈУ Народна библиотека Будве. Књигу је уредила и лекторисала Станка Станојевић у сарадњи са рецензенткињом мр Наталијом Ђалетић, док су компјутерска и ликовна обрада дјело Александра Петровића.
Представљање поетске збирке „Вертиго“ започело је, за књижевне догађаје, на мало неуобичајен, али веома позитиван и ефектан начин. Приказ збирке дат је путем аудио-визуелне презентације, са изванредно одабраним стиховима, видео кадровима и музичком подлогом. Предиван глас глумца Мира Николића допринио је да овај ионако диван приказ буде још љепши. Био је то прави начин да љубитељи поезије осјете њене чари кроз читање стихова Крста Вуковића.
О књизи су говорили и разговарали мр Наталија Ђалетић која је и рецензент збирке и професор Радоман Чечовић, а у име издавача Станка Станојевић.
Станка Станојевић је између осталог казала да је једини принцип којим се руководи Народна библиотека Будве приликом одабира дјела које намјерава штампати управо умјетнички квалитет и вриједност штива што је издавач препознао у Вуковићевом „Вертигу“. „Живимо ли у Пасјем времену/У којем очигледност не значи ништа – поезија одгонета, спознаје, не нуди рјешења, јер то и није задатак умјетности; сам одговор је можда у неухватљивом заносу. Да ли смо постали сувише површни, па у дубине ни мисли, ни осјећања, ни душе не силазимо, а било би спасоносно макар била/губитком проклета.“ Инсистирање и својеврсно ламентирање над духом и духовним, те душом и душевним провијава готово свим стиховима збирке пјесама „Вертиго“ Крста Вуковића. Вртоглаво, на шта и сам наслов упућује.
Приказивање аудиовизуелне презентације на почетку промоције није била једина необичност ове књижевне вечери. Избор учесника представљања збирке, такође је била својеврсна необичност. До контакта је дошло преко друштвених мрежа, па је и код самих учесника изазвало изненађење то што је аутор своју збирку препустио некоме кога не познаје. Испоставило се да аутор ипак није погријешио, иако њему непознате, одабрао је стручне учеснике. Наравно, у времену кад је мање више све унапријед договорено, овакав избор мора бити посебно изненађујући, необичан, храбар и на крају веома симпатичан.
Говорећи о поетском „Вертигу“ Вуковића, мр опште књижевности и теорије књижевности Наталија Ђалетић је истакла да уводна пјесма „Игра“ отвара збирку, те да је програмска и да антиципира тематику књиге „и позива на својеврсни пакт са читаоцем, на једном, односно, са самим собом, на другом нивоу. Чини се да пјесник егзистенцију види као игру, али из једне позиције када су многе игре одигране, па се из позиције онога који је волио и патио, наталаожило и стекло искуство да се преиспитају правила игре, али и правила писања. Пјесник је растргнут између гордости интелекта, чиме би да овлада емоционалним искуством, и еманацијом срца које не пулсира знањем већ пристаје на тајне, на езотерију”.
Професор књижевности Радоман Чечовић сматра да у маси објављеног, номинованог, награђеног… представља сензацију када се наиђе на смислен и артикулисан умјетнички текст. Професор Чечовић је мишљења да свих седам цјелина збирке „Вертиго“ заправо исписују поему о свијету и човјеку који промишља о свијету: „Игра може да почне, у читању, које никада није само пуко срицање познатих графема, него и одгонетање себе. Зато ћемо се у овом интерпретативном смјелцу позабавити само неким од поменутих идеологема: слободом, игром и, гле чуда, немогућностима интерпретације, сматрајући да управо оне идеолошки обједињују, нека ми се не замјери на пренаглашеној експлицитности, овај изузетно успио пјеснички текст”.
Захваливши публици на доласку, аутор Крсто Вуковић је истакао да прву објављену збирку пјесама „Заклон“ (1999) није промовисао, а овога пута је био „притиснут” захваљујући издавачу Народној библиотеци Будве која је заслужна што је књига угледала свјетлост дана. Изразио је задовољство објављеном књигом као и промоцијом у Будви.
©Народна библиотека Будве 2018