КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
IV међународни сусрет Петар Канавелић и Корчула 2018.
У организацији Хрватског књижевног друштва из Ријеке а под покровитељством Министарства културе и Града Корчуле, у Корчули, Жрнову и Смоквици је 25. и 26. маја одржан 4. по реду Међународни знанствено – књижевни сусрет Петар Канавелић и Корчула. У програму су учествовали научници и књижевници из Хрватске, Црне Горе, Србије, Бугарске, Словеније и Македоније.
На позив организатора,Народна библиотека Будве је представила своје издање, збирку поезије четири будванске пјесникиње „Персонални карусел“.
Сусрет је започео у Жрнову гдје су учеснике и госте поздравили Срђан Духовић, у име организатора, те директор Основне школе „Анте Цураћ Пињац“, Анте Радовановић Бјондо. Жрновски ученици су одушевили присутне својим сценско књижевним наступом.
У архивском сабирном центру Корчула – Ластово директор Тонко Барчот је представио архивску грађу, а Градска књижница „Иван Видали“ пројект Канавелић на wеб-у.
Истог дана у прекрасном амбијенту љетниковца Шпанић у граду Корчули представљена је збирка пјесама Искре Пеневе „Негде између" те поезије и новинских колумни о локалном говору Ивана Глигоре.
У оквиру програма учесници су посјетили Градску књижницу те Међународну књижару Кутак књига.
У вечерњим сатима учесници су у Смоквици посјетили љетниковац Канавелић, гдје је читана поезија, слушани су црквени напјеви Канавелићевих пјесама, те се пробало врхунско вино из тог поднебља.
У суботу је у вијећници Града Корчуле одржан научни дио Сусрета. Након уводних поздрава почасног предсједника ХКД-а Валерија Орлића те предсједника градског вијећа Марка Скокандића, своје радове су представили: академик Зоран Пејковски, др. Франко Ореб, др. Катерина Гогова, маг. Снежана Алексић Станојловић, писац Стефан Марковски, маг. Игор Крајцер. Представљени су Зборник радова са Сусрета 2016. и 2017. године те збирка пјесама „Персонални карусел" коауторки Сандре Ђурбузовић, Катарине Сарић, Марије Кривокапић и Станке Рађеновић - Станојевић, а предсједник Друштва Марин Кадијев је пригодним излагањем представио Друштво независних бугарских писаца.
©Народна библиотека Будве 2018