KULTURNI PROGRAMI
Posredstvom Poljske ambasade – „Crnogorska ozračja – književni i novinarski uvid“ Gžegoža Latušinskog
Učesnici: Gžegož Latušinski, autor, Vojćeh Kališevski, Eugeniuš Kasjanovič, Marija Sivkovska Latušinjski i Slobodan Vukanović

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u srijedu, 11. oktobra promovisana je knjiga poljskog stvaraoca i književnog prevodioca Gžegoža Latušinskog o Crnoj Gori, naziva „Crnogorska ozračja – književni i novinarski uvid“ na čijim je koricama slika Nikole Gvozdenovića, a intervju sa poznatim slikarom nalazi se u ovoj knjizi. Nastupili su: Gžegož Latušinski, autor knjige i glavni urednik izdavačke kuće „Agava" iz Varšave; Marija Latušinski, direktor izdavačke kuće; Vojćeh Kališevski, književni kritičar; Eugeniuš Kasjanovič, pjesnik i Slobodan Vukanović, pjesnik i glavni urednik časopisa za književnost, umjetnost i kulturu „Quest". Moderator večeri bila je Stanka Stanojević.
Gžegož Latušinski je pjesnik, prozni pisac, kritičar, antologičar, prevodilac i novinar. Jedan je od najboljih poznavalaca poezije jugoslovenskih naroda. Prvi je u inostranstvu objavio antologiju crnogorske poezije XX vijeka „Riječi koje su budne”, 2009. godine u Varšavi. Objavio je i dvotomnu antologiju srpske poezije 20. vijeka „Svi trenuci su tu i ništa ne prestaje da bude” 2008. godine i antologiju hrvatskog pjesništva 20. stoljeća „Pod žegom sunca i svježinom noći” 2010. godine. Sveslovensko književno društvo dodijelilo mu je 2009. visoko internacionalno priznanje „F. M. Dostojevski“ za nemjerljiv doprinos zbližavanju srpske i poljske književnosti. Nagrade za prevodilaštvo dobio je i od nacionalnih udruženja Srbije i Hrvatske, a maja ove godine dobio je i povelju Udruženja prevodilaca Crne Gore za „izuzetan doprinos razvijanju književnih i kulturnih veza između crnogorskog i poljskog naroda“.
Sa antologijom Gžegoža Latušinskog „100 savremenih pjesnika iz Poljske" ovdašnja i šira javnost upoznata je preko bloka poljske poezije objavljenog u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu „Quest".

©Narodna biblioteka Budve 2018