КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција романа Обрада Ненезића „Шетачи по мјесецу”
Промоција романа „Шетачи по мјесецу“ аутора Обрада Ненезића одржана је у Народној библиотеци Будве у петак, 9. јуна. О Ненезићевом роману који је изашао прошле године и за који интересовање читалачке публике не јењава, говорио је мр Горан Радојичић који потписује и лектуру романа. О темама којима се бави роман са аутором је разговарала Станка Станојевић.
Роман „Шетачи по Мјесецу“, у чијем поднаслову као одређење стоји: Црна хроника једне младости – је прича смјештена у кварт звани Мајдан, а говори о урушавању система вриједности, новом времену у којем је нестала средња класа, о времену које није штедјело никог.
Култура у овој земљи је резервисана за изабране. Потребно је да немаш таленат и образовање, и онда ћеш напредовати до неслућених висина. Ја нијесам један од њих, зато сам чежњиво помислио на избрисано и вратио се роману који није предвиђен за изабране, већ за рударе који даноноћно копају тунеле како би искамчили нешто олова да се отисне на рециклирани папир, који ће прочитати ријетки из мог кварта. Тражиће себе у роману. Псоваће и клети аутора, који се дрзнуо да копа по ранама које су још увијек свјеже и неће се замирити ни на девето кољено, јер свако зло се код нас чува помно попут потомства, стоји у уводној колумни Ненезићевог романа симболичног назива „Катаракта” чији је аутор – књижевни лик Иво Џада.
Обрад Ненезић је дипломирани драматург; сценариста дугометражних филмова: „Балканска браћа“ и „Ас пик“, први црногорски представник за Оскара; Аутор драмских текстова: „Јелена Савојска“, „Прољећна жетва“, „Нобеловци“, „Нежење“, „Бубамара“, „Баксуз блуз“, „Таштинарије“, „Мултиминијевци“ и аутор позоришних представа: „Персоне нон грате“, „Ждера из контејнера“ и „Свети и проклети“; књига поезије: „Писма госпођици М“ и „Поезија“; романа „Љетописје заборављеног града“ и „Осмијех за Марију Михаилович“. Драме и поезија су му преведени на више јези¬ка. Научне радове објављује у домаћим и иностраним штампаним и дигиталним часописима.

©Народна библиотека Будве 2018