ИЗЛОЖБЕ
Изложба ”Дан општине у Приморским новинама од 1972 – 2003. године”
У организацији Народне библиотеке Будве у сриједу, 21. Новембра у холу Академије знања отворена је изложба “Дан општине у Приморским новинама од 1972 – 2003. године”.
На самом почетку програма све присутне је, у име организатора, поздравио Срђан Дулетић, помоћник директора Јавне установе Народна библиотека Будве, који се укратко осврнуо на историјат и значај "Приморских новина“, те прогласио изложбу отвореном.
Учесници вечери били су некадашњи уредници ,,Приморских новина“ Саво Греговић и Васо Станишић, као и новинар Ранко Павићевић, а разговор са њима водио је Милош Борета.
Саво Греговић, једини живи члан прве редакције ,,Приморских новина“, у свом је излагању захвалио Библиотеци на приређивању програма, својеврсном реквијему, додавши да чак ни званично нијесу поменуте прошле године, када се навршило четрдесет и пет година од појављивања првог броја овог гласила, првог те врсте у историји Будве, нити пак ранијих љета откад су престале да излазе. Присјетио се колега ентузијаста са којима је храбро, помало и дрско, али одважно учествовао у покретању ,,Приморских новина“: Димитрија Јововића као првог главног уредника, Владимира Станишића, Милутина Радуловића и техничког уредника Владимира Марковића. ,,Звучало наоко нескромно, рећи ћу, ове новине су биле институција. Културна, будванска, црногорска, новинарска. Не само да су свеукупна будванска хроника, већ су и хроника дијела друге половине двадесетога вијека, нарочито осамдесетих и деведестих година, као врста часописа скромног техничког рјешења и богатства текстова, посебно на културне теме“, закључио је Греговић.
У свом обраћању, Васо Станишић је казао да странице представљене на изложби обухватају период од 1972 – 1990. године, као и оне од 1994 – 2002. године. ,,Дакле, било је то од замаха самоуправног социјализма, развоја општине као друштвено-политичке заједнице, организације удруженог рада, мјесних заједница и самоуправних интересних заједница, друштвено-економског развоја обиљеженог експанзијом туризма, катастрофалног земљотреса 1979. године и обнове која је услиједила, урбанизације комуналног уређења, развоја друштвених дјелатности, здравства, културе, образовања и спорта, промјене у политичком систему, транзицији и тако даље. Сви ти резлутати обично су сажимани и стицани поводом Двадесет и другог новембра, па ове странице могу бити добре слике година у којима су настале“, истакао је Станишић.
Ранко Павићевић је ,,Приморске новине“ назвао школом новинарства, која је имала сјајну редакцију, познату читаоцима у Будви и Црној Гори, али и много шире, и то не због доброг маркетинга већ искључиво због квалитета. Павићевић је напоменуо да је у њихову редакцију дошао као искусан новинар, али да му је свако бављење текстовима за овај медиј било увијек задовољство изнова. Оживио је сјећање на своју рубрику ,,На врху пера“ - својеврсне критичке есеје за које сматра да су читалачку публику чинили моралнијом, а присјетио се и бројних репортажа и интервјуа које је објавио у ,,Приморским новинама“. Додао је да се осјећа посебно срећно, јер је на паноима изложбе угледао своје саговорнике, међу којима су Вида Огњеновић, Десанка Максимовић и Матија Бећковић.
Сви бројеви "Приморских новина“ од 1972. до 2003. године доступни су у електронској форми на сајту Народне библиотеке Будве. Бројеви су груписани по годиштима, у формату сликовног ПДФ-а.
"Библиотека је тренутно у процесу претварања тих скенова у претраживе ПДФ-ове, што је прилично сложен посао. Када буде готов, мислим да ће то бити први сегмент на нашој будућој дигиталној библиотеци – завичајне новине – са разним функцијама претраживања и преузимања“, најавила је недавно Гордана Љубановић, библиотекарка Народне библиотеке Будве.

Portal Analitika
CDM
©Народна библиотека Будве 2018