ИЗЛОЖБЕ
Изложба радова полазница „Школе сликања за трећу доб”
Изложба радова полазница ,,Школе сликања за трећу доб” коју је, у организацији ЈУ Народне библиотеке Будве, водила сликарка Рајка Кујунџијевић отворена је у суботу у холу Академије знања.
Изложени радови су настајали на радионицама у Народној библиотеци Будве, а уз едукацију и асистенцију сликарке Рајке Кујунџијевић полазнице су се опробале у различитим ликовним техникама као што су: цртеж, акварел, пастел, акрил, колаж, комбинована техника и сл. О радионицама и настајању дјела говорила је сликарка Рајка Кујунџијевић: „С обзиром на то да живимо свакодневни стресан живот, не може се стварати умјетничко дјело уколико нисте у сами у себе поринути, у душу, мисао и оно што посједујете, а оне су знале да посједују тај смисао у себи који сам ја открила. Тачно знам што треба да им кажем, а оне знају који је мотив што су ту, а кад имате мотив, онда имате и циљ… Све оне су различите, тако и у слободи ликовног изражавања, а ја сам им казала да је слобода основ за љубав и умјетност. Наставићемо да радимо, а резултат ће бити још боље изложбе.”

Изложбу у холу Академије знања отворио је драматург Милош Борета који је посредно био дио Школе сликања, пратећи предавања и радове полазница: “
Из седмице у седмицу упијао сам знање од Рајке као врсног предавача и познаваоца психологије и психологије умјетности, али и гледао како на празном папиру настају нека од дјела која ће на многе посјетиоце оставити утисак, било да ће их запитати, подсјетити, разњежити или ојачати, а сигуран сам да ће неки и сами пожељети да се окушају у сликарству.
За овај не тако кратки период рада и дружења, иако је „пролетио“, уосталом као све што је лијепо - рачунајући и претходни циклус, радионица постоји скоро годину дана -родила су се дивна познанства, а стара продубила и учврстила. Слога, пријатност, отвореност, искреност, подршка и међусобно поштовање ,,бојили“ су и украшавали многе кишне, хладне и отужне вечери петком.
Све честитке и похвале, на крају и на почетку, заслужује Народна библиотека Будве, јавна установа која је иницијатор едукативне радионице, као и обраћања трећој доби, којој је превасходно била намијењена. А то што су наше креативке, на челу са Рајком, духом младе и заувијек ће остати такве, још је љепше у свему овоме.”
О искуствима са радионица говориле су и полазнице Школе сликања. Једна од њих, Тијана Котарац истакла је да су оне сликари аматери, али да неке од полазница по се већ годинама баве сликањем, па више и нису аматерке о чему свједоче њихови радови: „ја сам баш аматер, али изгледа да имам талента тако да ћу наставити да се бавим тиме. Оно што је мени фасцинантно, будући да је школа сликања намијењена превасходно трећој доби, јесте то што су те дивне жене са којима сам се дружила слале такву енергију, толико дивних прича уз хумор се могло чути на часовима, и много су животније од многих младих особа које познајем. Котарац је захвалила Библиотеци на томе што ће ова школа сликања бити настављена похваливши све њене програме: „Дивни су програми које организује народна библиотека Будве и коначно су вратили једну интеракцију у овај град, тако да на једном мјесту уз програм и дружење можете срести пуно познатих лица.”
Полазница Школе сликана за трећу доб, Борка Рађеновић истакла је да даје подршку свему што се дешава а што је у интересу и грађана и града Будве: „Сви ми имамо неке животне трке и стрке, али један дан у недјељи се може одвојити за себе. Нико не може да вјерује шта носи у себи док не добије прилику или док га неко не изазове, као што је мене Рајка, јер ја сам прво хтјела бити њој само подршка, а она је од мене хтјела да направи Ван Гога. С обзиром а то да сам она која вјерује, дала сам себи слободу да почнем помало да сликам.” Она је истакла да су све полазнице веома одговорне , предане и веома талентоване, а такође захвалила и Библиотеци на простору и могућности да даље наставе школу.
Радове је изложило двадесетак полазница и све оне су са радошћу и задовољством говориле о Школи сликања за трећу доб истичући прије свега добре међуљудске односе, разумијевања, охрабривања, добру енергију и наду у све боље будуће изложбе.


Радионица „Школа сликања за трећу доб” у Народној библиотеци Будве, покренута са идејом о потреби пуне интеграције старијих лица у животну заједницу кроз образовање и развој способности, након ове изложбе биће настављена 1. фебруара у стандардном термину петком од 18 до 20 часова. Радионица је бесплатна, а материјал за рад обезбјеђује Народна библиотека Будве.
©Народна библиотека Будве 2018